Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Делян Пеевски забогатял с 1.1 млн. лв. от дивидент

Президентът продал ценни книжа за 350 хил., министри и депутати инвестират в жилища, става ясно от имотните декларации на властта

3 коментара
Делян Пеевски забогатял с 1.1 млн. лв. от дивидент

Дивидент на 1.1 мн. лв. е получил депутатът от ДПС Делян Пеевски, семейството на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов също е прибавило доходи от акции за 610 хил. лв., а президентът Росен Плевнелиев е продал ценни книжа в Австрия за 350 хил. лв. през миналата година. Инвестиции в имоти, значително по-малко покупки на коли и то очевидно на старо, както и различни по големина влогове от спестявания от заплати и от странична стопанска дейност, обявиха висшите държавни чиновници за миналата година.

Имуществените декларации и уведомления на 7 хиляди души, заемаши висши държавни длъжности, бяха публикувани във вторник на сайта на Сметната палата 59 души не са се отчели в срок, което се наказва с глоба от поне 1000 лв. Сред тях е депутатът и отскоро лидер на партия "Нормална държава" Георги Кадиев, който обаче обясни, че просто се е забавил с подаването на формуляра и не е сторил това в срок заради заетост. Кметове, техни заместници и председатели на общински съветници на седем общини са сред пропусналите да обявят имуществото си, както и седем прокурори и 14 съдии. При неподаден формуляр Сметната палата сигнализира НАП и ДАНС.

В следващите шест месеца палатата ще проверява дали декларираните данни от всички 7000 души не се разминават с регистрите на институциите. Ако се открие несъответствие над 10 000 лв., лицата се предават на НАП за проверка и ревизия. Сметната палата обаче няма достъп до банкова информация.

Пеевски получил и дарения

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е получил дивидент в размер на 1,1 млн. лв. през 2015 г., който вероятно обяснява банковите му влогове и покупката на дялове в 8 фирми през миналата година. Освен от дивидент парите на Пеевски идват още от дарения и заплати. Това става ясно от имотната му декларация пред Сметната палата за 2015 г.

Не е ясно кои са дружествата, изплатили дивидента на депутата. Той е обявил, че през 2015 г. е участвал в 8 фирми, които са придобити с въпросния дивидент и с дарения. Само три от компаниите са български – "Био уотър" ООД, "Био уотър инвестмънт" ООД и "НСН Инвестмънт" ООД, но през 2016 г. те потеглиха към Дубай, след като първите две фирми бяха продадени на "НСН Инвестмънт", а тя от своя страна стана собственост на "Интръст Лимитед" (Обединени арабски емирства), която също е декларирана от Пеевски като негово притежание. Останалите чужди негови компании са "Редууд Кепитъл Лимитед", "Уно ди Сенсо Груп Лимитед", "Ал Ентисар Дженерал Ентър Прайсиз" и "Ричи Интернешънъл Лимитед.

Българските компании са тези, с които през 2015 г. Пеевски се опита да извади на светло медийния си бизнес (участието във вестниците "Телеграф", "Монитор", "Меридиан мач" и "Политика днес"), а също и дела си в "Булгартабак". През пролетта на 2016 г. обаче депутатът пое обратен ход, обяви, че се оттегля от бизнеса в България и отново започна да прехвърля компаниите си на офшорката си.

От няколко години насам даренията трябва да се декларират пред НАП както от страна на надареното лице, така и от дарителя, за да бъдат признати от данъчните. Причината е, че в миналото много хора оправдаваха с дарения пари с неясен произход.

Пеевски е обявил банкови влогове на стойност около 136 000 лв., като декларираният произход на средствата е от "дарение, дивидент и заплата". Същото важи и за наличните пари на депутата, които са на стойност 30 хил. лв.

Депутатът е получил и БМК АД ("Балканска медийна компания") срещу дарение, вероятно от майка си. От НАП уточниха пред Mediapool, че започналата в началото на годината данъчна проверка срещу Пеевски продължава.

Сериозно забогатяло е семейството на депутата от РБ Гроздан Караджов, чиято съпруга е получила половин милион лева от дивиденти, докато той е имал приходи от притежавани акции само за 110 хил. лв.

През миналата година държавният глава Росен Плевнелиев е взел от продажбата на ценни книжа в Австрия близо 350 хил. лв., прибавил е и неголеми суми на влог.

Вложенията в имоти остават предпочитани от висшите чиновници

Министърът на туризма Николина Ангелкова е инвестирала сериозните 210 хил. лв. от спестявания в покупката на апартамент с гараж в София. На влогове тя отчита около 190 хил. лв.

Шефът на военното разузнаване Светослав Даскалов и съпругата му Валентина през миналата година са закупили къща с двор в София за 235 хил. лв. Съпругата му е получила близо 260 хиляди лева от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.

Шефът на НСО Ангел Антонов не посочва промяна в имущественото си състояние за 2015 г. За разлика от него заместникът му Юлиан Харалампиев е сравнително имотен. Декларирал е апартамент в София от 61 квадрата, който той и съпругата му придобиват със заем и спестени от заплата пари. Наследник е на етаж от къща в Кюстендил. Притежава и 1/12 от магазин в града, както и части от таван, мазе и друг парцел.

През м.г. ръководителят на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски придобил апартамент от 117 кв. м. в София за 127 хил. лв. с ипотека за 90 хил. лв. и спестявания. Отделно от това е получил паркомясто като дарение от родителите му на стойност 15 600 лева. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък декларира скромни семейни влогове – 2500 евро на съпругата му и 5000 лева на него.

От проверените от Mediapool декларации на магистратите най-сериозно впечатление правят придобивките на заместник-главния прокурор Мария Шишкова и мъжа ѝ. Те са купили два недвижими имота за малко над 340 хил. лв. Единият е ателие в София в кв. Борово (103 кв.м.) за 180 хил. лв. Произходът на средствата е заеми и спестявания. Другият имот е двуфамилна къща в пловдивското село Костиево за 163 000 лв, купен с пари от заеми, заплати и продажба на имот. През миналата година Шишкова е била в Москва и Сочи по покана на Генералната прокуратура на Руската федерация, но не знае колко точно е струвало посещението ѝ.

Цацаров го раздава сравнително скромно

На този фон главният прокурор Сотир Цацаров и съпругата му го раздават много по-скромно. Цацаров декларира влогове за около 93 хил. лв. лв., а Цацарова - за около 90 хил. лв.

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) най-сериозната покупка е направена от Михаил Кожарев, който е член на прокурорската колегия. Той и жена му са си купили апартамент с гараж в София с размер 174 кв.м. за 252 хил. лв. лв. Те са си продали стария си апартамент за 154 500 лв. и са изтеглили заем.

Соня Найденова от съдийската колегия декларира най-сериозния депозит във ВСС – за близо 180 хил. лв., събрани от спестявания, заплата, лихви и върнат паричен заем. Съпругата на шефа на Върховния административен съд Георги Колев, която е нотариус, си е купила офис и гараж в София за 136 хил. лв. Калин Калпакчиев и жена му също са си купили апартамент от 52 кв.м.

Бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете - Васил Петров, който е член на ВСС, си е купил части от две ниви в Гърция (Офринио) за 30 000 лева.

Бившият депутат от ДПС Венцислав Каймаканов, който напусна движението заедно с изгонения лидер на движението Лютви Местан, е придобил два апартамента с гаражи в София през изминалата 2015 година. Едното жилище е с площ 122 квадратни метра, а другото – 128 кв. м. За тях той е платил съответно 205 и 283 хиляди лева, а двата гаража са на приблизителна стойност около 40 хил. лева. Средствата за покупките са от "върнати заеми" . Каймаканов има 75 000 лева остатък от предходна година и е придобил дялове във фирмата "Вибком" ООД.

Лютви Местан пък срещу 5000 лв. се е сдобил с нива в село Калинка край Кърджали, а е продал Мецедес Ц 220 за 12 хил. лв. Заедно със съпругата си е декларирал налични около 50 хил. лв.

Бойко Борисов с 30 хил. лв. в брой, Томислав Дончев отчита застраховка живот

Премиерът Бойко Борисов отчита 29 300 лв. в брой, а 5500 – на влог. Вицепремиерът по икономическите въпроси и еврофондовете Томислав Дончев си направил застраховка живот за 32 хил. евро, а заместник министър-председателят и вътрешен министър Румяна Бъчварова е прибавила към доходите си 27 хил. евро от заплати и доходи от наем. Другите двама заместници на Борисов – Меглена Кунева и оттеглилият се преди месец Ивайло Калфин, декларират, че няма промяна в имущественото им състояние.

Министърът на отбраната Николай Ненчев пък е с влог от 25 949 лв. и декларирани приходи от наем в размер 9600 лв. и от селскостопанско производство 4 000 лв.

Правосъдният им колега Екатерина Захариева е сред по-заможните членове на кабинета. В декларацията си тя е посочила три апартамента, къща с двор в груб строеж в столицата и магазин в Пазарджик на обща стойност близо половин милион лева. Захариева е собственик и на земеделска земя в Гърция на стойност 105 114 лв. Мъжът ѝ разполага с три банкови влога в евро или общо 75 000 и един влог в долари за 15 000.

Двамата съпрузи имат кредитни карти – Захариева за 6 000 лева, а мъжът ѝ за 5 000 евро. Ангел Захариев има половината от дяловете на фирмите "А и А Архитекти" ООД и "Слоу Дог" ООД както и 99% от "Анзак Инвест" ООД.

С 11 хил. лв. е задлъжнял лидерът на "Атака" Волен Сидеров, от които 7500 лв. са задължение към физическо лице по изпълнително дело.

Рашидов дал назаем 80 хил. лв.

Министърът на културата Вежди Рашидов е дал назаем на други лица около 80 хил. лв., о председателят на Българската агенция за инвестиции Станем Янев е взел кредити за 165 хил. лв. и отчита на депозит 10 хил. лв.

Повечето от министрите отчитат спестявания от заплати през 2015 г. между 10 и 50 хил. лв., както и приходи от друга стопанска дейност и трудови правоотношения. Например регионалният министър Лиляна Павлова е сложила на влог 50 хил. лв. през миналата година и е придобила половин мерцедес за 400 лв. Земеделският министър Десислава Танева отчита депозити за 35 хил. лв., а заместникът ѝ Васил Грудев – спестени 40 хил. лв. от заплати. Транспортният министър Ивайло Московски е заделил 12 хил. лв., а икономическият министър Божидар Лукарски – 13 хил. лв.

Няма промяна е имуществото на екоминистъра Ивелина Василева, както и на енергийния Теменужка Петкова и заместниците ѝ.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров е сложил на влог 27 хил. лв. и отчита близо 14 хил. лв. приходи от друга стопанска дейност.

Председателят на КЗК Петко Николов през 2015 г. се е сдобил с половин къща в Ботевград за 42 500 лв.

Шефът на БНБ с обезщетения и пенсия от МВФ за 216 млн. лв

Избраният през миналата година нов управител на БНБ Димитър Радев е декларирал получени обезщетения и пенсия от МВФ, където беше предишната му месторабота, в размер на 215 937 лв.

Другият назначен през 2015 г. регулаторен шеф – по енергийните и водните въпроси, Иван Иванов влиза във властта с три апартамента в София, един в Пловдив, половин къща в Кюстендил и влогове за 86 хил. лв. Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се е отчел само с влог за 24 хил. лв. през миналата година

Финансовият министър Владислав Горанов е обявил депозит за 74 474 лв., а съпругата му Румяна – 11 101 лв. Шефът на НАП Бойко Атанасов е купил през миналата година нов апартамент и два гаража в София през 2015 г., като общата им стойност е около 300 000 лв. Отделно той е обявил банков влог в размер на около 75 000 лв. и е взел на лизинг автомобил за около 44 000 лв. Основната част от парите на Атанасов – 270 000 лв., са дошли от продажбата на друг недвижим имот, който е купен през 2006 г.

Шефът на подслушването остава най-заможен по върховете на службите

Председателят на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов, ръководещ използването на специалните разузнавателни средства (СРС) след реформата в сектор "Сигурност" при кабинета "Орешарски", отново е най-заможният по върховете на службите.

Заедно със съпругата му Весела Китова те притежават девет банкови влога в различни валути – общо за 43 282 лева, 20 475 долара и 61 280 евро. Освен това семейството има апартамент в София с площ от 80 кв. м., както и две къщи с дворове в Горубляне и Нови Искър. На името на съпругата на шефа на ДАТО са декларирани и седем ниви в Нови Искър и столичните квартали "Младост" и "Панчарево".

За сравнение председателят на ДАНС Димитър Георгиев посочва спестявания от 28 200 лева от заплати, а заместникът му Недялко Недялков – апартамент от 47 кв. м в Разлог за 19 558 лева и 10 000 евро потребителски кредит.

Бившият лидер на БСП купил акции от "Софарма" и "Албена"

Доскорошният лидер на БСП Михаил Миков е обявил покупка на акции от "Софарма" АД и "Албена" АД. А наследницата му на поста – Корнелия Нинова, заедно със съпруга си е наследила апартамент, къща, двор и ниви в Мизия. Като наследство е декларирала и две леки коли – Форд и Вартбург.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е спестил от заплата 8500 лева, от друг вид трудови договори е получил близо 50 хил. лв. за миналата година, а от хонорари - малко над 22 хил. лв. Депутатът от РБ и син на кмета на Хасково Георги Иванов – Станислав Иванов, е декларирал собствени средства 220 хил. лв., както и продажба на дялове от фирма "Ретро авангард" ООД за 150 хил. лв.

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС (като на ДПС е и партиен лидер) Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ са подали уведомления, че нямат промяна в имотното състояние.

Красимир Велчев с апартамент в Гърция и семейни влогове за почти милион

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев е декларирал купен от него апартамент в Гърция, като почти стоте хиляди, с които го е платил, са от продажба на жилище. Той и съпругата му са декларирали общи средства около 900 000 лева. Велчев е получил и 300 хил. лв., дадени от него назаем.

Заместник-председателя на парламента от РБ Иван Иванов е продал апартамент в София срещу 64 000 лева, а съпругата му Анна Иванова е декларирала над 50 хил. лв. приход също от продажба на имот.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов е декларирал 18 000 лева спестявания от заплата и 192 500 лева приход от дивиденти. Колегата му Красимир Каракачанов е спестил пак от заплата малко над 11 000 лева.

Повечето депутати отчитат неголеми спестявания в диапазона 10-25 хил. лв., които им останали в повече от заплатите.

Евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков е декларирал едва 5666 лв. в банка, за сравнение - пред 2014 г. отчете близо 4 млн. лв. от трудови правоотношения. Сега евродепутатът продължава да декларира сериозни суми, които е дал в заем за близо 2.5 млн. лв., като на съпругата си Мария Календерска е дал 278 хил. лв.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков, който попадна в европарламента в средата на 2014 г. чрез феномена 15/15 и измести водача на листата Сергей Станишев, държи на влог малко над 220 хил. лева. През миналата година си е купил "Мазда" за 22 600 лева, а е продал "Пежо" за 2850 лв.

Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев отчита малко над 30 хил. лв. налични средства. Съпругата му Моника Станишева има 8910 лв. в банка и чака да вземе 22 356 лв. от предоставен заем. Предстои ѝ да изплати 273 500 по друг заем, който е взела от физическо лице.

Кметът на Пазадржик и жена му с 12 заема

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и съпругата му са декларирали общо 12 кредита от банки и физически лица на обща стойност около 290 хил. лв. Съпругата му има дялове в 5 фирми, но стойността на участието е под 15 хил. лв. Човекът, който носи парите в семейството на Попов, очевидно е съпругата му, която е изкарала 120 хил. лв. от трудови правоотношения, 220 хил. лв. – от друга стопанска дейност, и 50 хил. лв. - от дивиденти.

Част от дохода на семейството е от продажбата на част от имението в Паталеница. Парцелът в него е придобит през 2012 г. за около 3300 лв., а двете къщи – през 2014 г., за около 130 000 лв. Въпреки че през пролетта на 2015 г. бТВ изнесе данни за луксозния имот на кмета в пазарджишкото село, през есента той бе избран за трети мандат.

Портних и съпругата му държат "под дюшека" над 300 000 лв.

Доста имотно е и семейството на новия кмет на Варна Иван Портних. Съпругата му Вилислава се оказва с рекордната сума налични пари - 240 хил. лв., а още 100 хил. лв. държи на влог. Самият Портних държи налични 70 хил. лв. Двамата са купили къща през 2015 г. на стойност 325 000 лв. Вероятно затова е взет и кредит от СИБанк в размер на 118 574 лв. Съпругата на Портних е получила и солидно дарение в размер на 136 730 лв., като не се посочва дарителят.

За сметка на това кметът на Бургас Димитър Николов е декларирал единствено получен от съпругата му Гергана дивидент в размер на 20 900 лв.

Пловдивският кмет Иван Тотев пък е обявил единствено, че ГЕРБ е платила негово пътуване до Брюксел на стойност 700 евро. Софийската кметица Йорданка Фандъкова пък е обявила само стари имоти в столицата и в провинцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калико Джо
  #3

  Не ми е ясно как някой може да има приходи от дарения и не е ли това най-лесния начин за узаконяване на мръсни пари (пoдариха ми ги!).

 2. анита хегерланд
  #2

  Време е да се смени формАта на "оповестяването". Много по-лесно е да снимат онова, което притежават, отколкото да го опишат - винаги може да се пропусне нещо важно. Във Фейсбук има много повече данни за имотното състояние, отколкото в Сметната палата.

 3. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.