"Демократична България": След председателството си страната няма гарант за европейско развитие

Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов

В края на европредседателството на България в страната няма гарант за нейното европейско развитие. Такъв е един от изводите на "Демократична България" за шестте месеца, в които държавата ни председателстваше Съвета на Европейския съюз.

"Има ли в България гарант за нейното европейско развитие. Отговорът е "не", защото България няма политика за излизане от състоянието на енергийна колония на Кремъл. България няма и политика за излизане от състоянието на корупцията, което е заразило и банковата система и заради което виждаме недоверието на нашите европейски партньори", обобщи на пресконференция в сряда съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като отговорникът по европейските теми в коалицията Стефан Тафров представи общата позиция.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък обърна внимание, че "Борисов вчера пред празната зала на Европейския парламент заяви, че българското европредседателство е успешно". "Това е интересно твърдение, защото не знам какво трябва да се случи, за да му се даде оценка "неуспешно", но според Борисов то е успешно, защото по време на тези 6 месеца нито една кола не е загаснала“, каза Атанасов.

"Това е типична оценка на човек, който работи в охранителния бизнес. За охранителите е много важен общественият ред по време на събитията", добави той.

Лидерът на ДСБ напомни, че вчера от обединението "Демократична България" оповестиха документи, според които България може да загуби около 1 млрд. лева по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

"По време на европредседателството Борисов вадеше едни карти, посочваше откъде какви маршрути ще минат - жп линии, магистрали. А готовите пари, които трябва да бъдат усвоени за жп отсечката Елин Пелин - Костенец, няма да бъдат усвоени, защото България не е готова с процедурите", отбеляза Атанасов.

По думите му е създадена организация за пренасочване на парите към Видинско, но правителството отказвало да го направи, защото саботирало развитието на Северозападния България.

"Очевидно е шикалкаването ни по темата за Банковия съюз. Повече от ясно е, че това е поставено само на нас задължително, но недостатъчно условие за влизането ни и в ЕРМ2 (Европейския валутен механизъм). Можем сами да си отговорим на въпроса защо сме третирани по този начин. Защото никой не ни вярва, че надзираваме добре банките си. В прав текст ни се казва, че надзорът е пробит и БНБ е зависима от властта. Обаче се правим на неразбрали. За наше добро е тази зависимост да се разкъса, а това ще стане най-лесно чрез сътрудничество с Банковия съюз", коментира Владислав Панев от "Зелените".

Коалицията благодари за "усилията на всички безименни и понякога недооценени дипломати и други държавни служители, хора от бизнеса и от неправителствения сектор, доброволци и просто граждани, работили за страната си" по време на европредседателството.

"Усилия положиха и управляващите и особено премиерът, но само, за да използват безогледно председателството за подобряване на собствения си имидж. Медийната пушилка, на която станахме свидетели през последните шест месеца, не успя да прикрие застоя и кризата във всички сфери, близки до всекидневието на хората - социалната, образованието, здравеопазването, сигурността“, се казва в позицията на обединението.

Според демократите, докато в центъра на дискусиите в ЕС е било бъдещето на европейската интеграция, България е останала встрани и това е заплаха страната ни да остане в периферията на ЕС.

"Угодническата политика на Борисов и Радев към Путин и Ердоган, демонстрирана през последните месеци, превръща страната ни в лесна плячка за авторитарните и антиевропейски режими в Русия и Турция. Нашите европейски партньори трудно ще ни допуснат там, където се взимат важните решения и се изработват важните политики. Там троянски коне са опасни", се посочва още в общото становище.

Споделяне

Още от България