Демократичният свят осъди бомбите за маратона, екстремисти ги приветстваха

Демократичният свят осъди бомбите за маратона, екстремисти ги приветстваха

Докато повечето лидери на демократични страни изразиха съчувствие към жертвите от атентатите в Бостън и съпричастност към действията на американските власти за разкриване на извършителите, представители на екстремистки сили в Пакистан и йордански мюсюлмански движения не скриха задоволството си.

В изявление на върховния представител на Европейският съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън се казва, че ЕС "осъжда бомбеното нападение в Бостън и изразява съчувствие към жертвите и техните семейства".

"Бях шокирана, когато научих, че това нападение е било предприето нарочно, за да пострадат мъже, жени и деца, участвали в спортно състезание", заявява Аштън. "Присъединяваме се към правителството и гражданите на САЩ, като осъждаме това нападение", добавя тя.

Най-кървавите атентати в САЩ от 1970 г. досега

- 11 септември 2011 г. - два самолета бяха похитени от бойци на Ал Кайда и врязани в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Трети самолет беше похитен и врязан в сградата на Пентагона. Четвърти се разби в Пенсилвания след бунт на пътниците срещу похитителите. Атентатите отнеха живота на близо 3000 души, сринаха Кулите близнаци и се вписаха като най-кървавите в историята на САЩ.

- 27 юли 1996 г. - бомбен атентат в Парка на столетието в Атланта, в щата Джорджия, по време на Олимпийските игри отне живота на 2 души и рани 112 души.

- 9 октомври 1995 г. - влак, свързващ Маями с Лос Анджелис, излезе от релсите след атентат, за който отговорност пое неизвестната група Синовете на Гестапо. В атентата загина един човек, а над 80 бяха ранени. Полицията го свърза после с драмата в Уейко, където властите щурмуваха ферма, в която се бяха окопали членове на сектата Клонка Давидова. Щурмът приключи с 80 загинали през април 1993 г. Още

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц използва Туитър, за да поднесе съболезноования на семействата на жертвите от името на институцията. "Тероризмът никога няма оправдание, сега сме с нашите американски приятели", написа той.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също разпространи изявление, в което осъди нападението, довело до невинни жертви. "Виновниците за това отвратително деяние трябва да бъдат изправени пред правосъдието", допълва той. "Хората и властите в САЩ имат пълното съчувствие и подкрепата на ЕС, заявява Ван Ромпой".

В Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования на американския народ заради бостънската трагедия. Расмусен пожела скорошно оздравяване на ранените в атентатите.

Руският президент Владимир Путин също изпрати съболезнователна телеграма до американския си колега във връзка с терористичните актове в Бостън. В нея Путин изразява готовността на руските власти да окажат, ако е необходимо, съдействие на американските си колеги при разкриването на извършителите на нападението.

В същото време пакистанските талибани отрекоха да имат пръст в двете експлозии по време на Бостънския маратон, при които бяха убити най-малко трима и ранени над 140 души, предаде Франс прес, като се позова на техен говорител.

Те подчертаха, че приветстват нападенията срещу Съединените щати и техните съюзници, но че не са замесени по никакъв начин във вчерашната атака.

Групата "Техрик-и-талибан Пакистан", която е близка до терористичната мрежа Ал Кайда, извърши през последните шест години голям брой атентати срещу силите за сигурност в Северозападен Пакистан, шиитското малцинство, светските партии и чуждестранните интереси в страната.

Авторът на неуспешния терористичен акт с кола бомба на "Таймс скуеър" в Ню Йорк през май 2010 г. заяви, че е прекарал 40 дни при пакистанските талибани, които са го обучили да прави бомби.

Ръководителят на йорданска мюсюлманска салафистка групировка заяви, че "се радва да види ужаса в Америка" след бомбените експлозии в Бостън, предаде Асошиейтед прес.

"Американската кръв не е по-ценна от мюсюлманската кръв. Нека американците усетят страданието, което ние изтърпяхме от армиите им, които окупираха Ирак и Афганистан и убиват хората ни там", заяви Мохамад ал Чалаби, който бе осъден за свързан с Ал Кайда заговор за нападение на дипломатически мисии на САЩ и други западни страни в Йордания през 2003 г.

Работещ в Йордания представител на силите за борба с тероризма в Близкия изток заяви, че експлозиите в Бостън "изглеждат като извършени от организирана групировка като Ал Кайда", но не даде доказателства в подкрепа на твърдението си.

Йордански официален представител каза, че е усилена охраната на посолството на САЩ в Аман.

Споделяне

Още от Свят