Демократите в Сената искат да призоват нови свидетели в процеса срещу президента

Чък Шумър

Демократическото малцинство в американския Сенат предлага като свидетели в очаквания процес срещу президента Доналд Тръмп да бъдат призовани поне четири свидетели, сред които и.д. началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни и бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, съобщи Ройтерс.

Това става ясно от писмо на лидера на демократите Чък Шумър до лидера на републиканското мнозинство Мич Макконъл, оповестено в неделя.

Освен Мълвейни и Болтън, демократите предлагат да бъдат призовани съветникът на Мълвейни Робърт Блеър и служителят по въпросите на бюджета Майкъл Дъфи. Според Шумър предложените свидетели са "пряко запознати с решенията на правителството", свързани с обвиненията срещу Тръмп.

Очаква Камарата на представителите, доминирана от демократите, да гласува за импийчмънт на Тръмп най-вероятно тази седмица. След това трябва да започне процес в Сената, като Шумър предлага това да стане на 7 януари.

Демократите обвиняват Тръмп в застрашаване на конституцията, поставяне на националната сигурност в риск и подкопаване на честността на предстоящите през 2020 г. президентски избори чрез искането му към украинския президент Володимир Зеленски да разследва сина на политическия му съперник, демократа Джо Байдън.

Говорител на Мич Макконъл заяви, че той планира скоро да се срещне с Шумър, за да обсъдят рамката на процеса. В по-ранни свои изявления Макконъл е изразявал предпочитание към кратък процес без призоваване на свидетели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят