Ден 10: Призиви за гражданско неподчинение

Протестите минават в нова фаза - ще бъдат блокирани парламентът и съдебните палати в страната

Снимки БГНЕС.

За десети пореден ден граждани излязоха по улиците на големите градове с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Въпреки дъжда в София хиляди излязоха в центъра на града. Te oтбелязаха 183 години от рождението на Васил Левски с изпълнение на националния химн, а много от хората носят и плакати с неговия лик и послания.

Протестът в София протича мирно, но под знака на призиви за гражданско неподчинение.

"Нека всеки от вас, който може, да дойде в понеделник в 7 часа в София, за да им кажем - "Всички вън". Който не може, нека обсади която и да е публична сграда - общински, гари, автогари, да си носи храна, палатки. Всички ние имаме право на гражданско неподчинение, нека се възползваме от него", призова един от организаторите на протеста адвокат Николай Хаджигенов.

Протести има и във Варна, Бургас, Пловдив, Русе и други градове. Продължават и демонстрациите пред сградите на българските посолства в много европейски градове.

Хората скандират "Мутри вън", "Оставка", "Бойко е тулуп" , "Гешев, позор, оставка и затвор".

В София бе обявена и стратегия за действие през следващите дни. В понеделник, когато ще са дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, пред парламента ще се събере протест в 7 часа. 

Той трябва да премине в общонационална стачка, която "ще пречи" ефективно на властта. 

Планира се да бъдат блокирани и съдебните палати в страната.

Тече организация всички желаещи от страната да пристигнат в София или да блокират общински сгради и публична собственост - жп гари и шосета.

"Събираме се отново, докато не се освободим от властващата мафия", написаха по-рано във Фейсбук организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Към исканията за оставки на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев, организаторите на протеста в София издигат и искания за свикване на Велико народно събрание и за промяна на Конституцията.

Преди ден "Отровното трио" призова към гражданско неподчинение и национална стачка, която да блокира цялата страна.

По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов каза, че ще обмисли въпроса за оставката, след като се върне от срещата на европейските лидери в Брюксел, която продължава и в момента.

От ГЕРБ обясниха, че обсъждат няколко варианта за изход от ситуацията, включително формирането на нов кабинет в рамките на този парламент, но без Бойко Борисов.

Очаква се в сряда да бъде гласуван и внесеният от БСП вот на недоверие заради корупцията. Към момента очакванията са, че той ще бъде неуспешен. 

Седем задържани на петъчния протест

Същевременно от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) съобщиха в събота, че на снощния протест са били арестувани 7 души. 

Началникът на "Охранителна полиция" комисар Радослав Стойнев обясни, че у един от арестуваните е открит нож, а у други двама - наркотици. 

Останалите са арестувани, защото са счупили стъкло на автомобил по време на шествието. Част от тях са били без лични документи. 

От СДВР казаха, че за първи път снощи на площада не са били забелязани агитки, които да търсят провокации. 

Полицията апелира участниците в предстоящите протести тази вечер да бъдат внимателни и ако видят провокатори, да сигнализират органите на реда или да извикат журналисти, отразяващи демонстрациите, тъй като при появата на медиите провокатори се оттеглят. 

Продължава проверката на случаите на полицейско насилие и вероятно тя ще завърши много по-рано от предвидения срок, уточниха от Столичната дирекция на вътрешните работи и припомниха, че уличените в насилие полицаи вече са отстранени от работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?