Ден 33: Протестите продължават с книги пред МС и посрещане на Гешев от отпуска (видео)

Нова блокада на "Дондуков" замени тази при СУ, протестиращи се заканиха да блокират КПП и магистрали

Хиляди хора излязоха и в понеделник вечерта по улиците на София в 33-тия ден на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. В понеделник вечерта станалите традиционни яйца и домати, които протестиращите носят, за да замерят Министерския съвет, бяха заменени с книги. Протестиращите наредиха книгите пред сградата на Министерския съвет, за да покажат разликата между тях и управляващите. Някои от тях призоваха премиерът Бойко Борисов да ги прочете и да се образова. Имаше и призиви "да си ги чете в затвора".

Остават блокадите в центъра на града. През деня майките от движението "Системата ни убива" вдигнаха  палатковия лагер от кръстовището при Софийския университет "в знак на добра воля" и се преместиха пред Министерския съвет в очакване на оставка. Остават блокадите на Орлов мост и площад "Независимост". Към тях вечерта беше добавена и блокада с палатки и тенти на бул. "Дондуков".

Премиерът Бойко Борисов не оправда очакванията за оставка в понеделник и обяви, че и той иска оставката на президента. Освен в София, протестни акции се проведоха също във Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново.

Протестиращи посрещат Гешев след летния му отпуск

Около 19 часа в понеделник пред Съдебната палата младежката организация на "Да, България" организира протест "Масова оперативка за Гешев" по повод завръщането на главния прокурор от летен отпуск. Според протестиращите дневният ред на Иван Гешев не отговаря на дневния ред на обществото.

Част от казусите, които протестиращите настояват да бъдат разследвани от прокуратурата, са изтеклите записи на Бойко Борисов, снимките на премиера във Вила Секвоя, казусът ТЕЦ "Варна", случващото се на плаж Росенец, случаят "Осемте джуджета"

Кръстовището при СУ е освободено, блокада на "Дондуков"

Един от организаторите на протеста, част от "Отровното трио", адвокат Николай Хаджигенов, предупреди, че утре блокадата на Софийския университет може да бъде върната, след като по-рано майките от "Системата ни убива" го освободиха: "Утре блокада на Софийския университет. Ще затваряме КПП-та и магистрали. Днес майките затвориха "Дондуков" и така ще остане", каза той. Бул. "Дондуков" беше блокиран след 20.30 часа в понеделник с палатки и тенти и протестиращите се заканиха да остане така.

"Тук ще бъдем, докато падне правителството. Надявам се това да стане утре. Няма да им позволим повече да ни тъпчат", каза от своя страна проф. Велислав Минеков.

Малко преди 10 часа сутринта в понеделник майките от движението "Системата ни убива" освободиха кръстовището при Софийския университет и от Центъра за градска мобилност съобщиха, че движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" е възстановено и превозните средства на обществения транспорт (тролейбуси 1, 2 и 7) преминават оттам по обичайните им маршрути.

Сутринта се стигна до словесни сблъсъци пред Ректората, след като възрастна жена нарече майките на деца с увреждания "мързеливи":

"Направете на общи начала пансион за болните си деца, някои да работят, някои да гледат тези деца и да се въртите. Ето това е едно хубаво предложение. А вие искате хиляда, две, пет хиляди, десет хиляди, ами ние какво да правим пенсионерите. Тези деца, които не са полезни за обществото, да бъдат в един пансион и ги гледайте. Вие сте протестъри с Мая Манолова! Вечните, неуспелите, ами реализирайте се, станете политик, управлявайте държавата", коментира възрастната жена, цитирана от БНР.

"Тези деца трябва да се затворят в някакъв пансион и никой да не ги вижда, както е било от 30 години, а сега, че децата са тук - пречат, защото се вижда реалността", иронизира я протестираща майка.  

Полицията иззе остър шиш от протестиращ във Варна

Във Варна протестното шествие в понеделник вечерта стигна до централата на партията на Валери Симеонов НФСБ и хвърляха яйца по фасадата на сградата.

Там имаше и малко спречкване, при което полицаите обискираха протестиращ и откриха остър шиш, който беше конфискуван, съобщи БНТ. До по-сериозно напрежение обаче не се стигна.

Следващата спирка на протеста беше централата на ГЕРБ, където протестиращите настояха за оставка на премиера Борисов и цялото правителство.

След това шествието продължи към сградата на областната управа, където беше поискана оставка на областния управител на Варна.

Пред Съдебната палата в морската столица протестиращите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България