Ден 83: Изпратени са 705 писма до евродепутатите за корупцията в България

"Отровното трио", което стои зад безспирните вече 83-и ден протести с искане на оставка на правителството и на главния прокурор, изпрати във вторник 705 имейла до всичките евродепутати с клипове за потенциални корупционни практики на министри от кабинета "Борисов". Целта е евродепутатите да се запознаят със ситуацията преди заседанието на европарламента в Брюксел на 5 октомври, на което ще се дебатира върховенството на закона в България.

"Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европейския парламент да се запознаят с корупционните практики в правителството на Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната", казват проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

За 83-а поредна вечер протестиращите поискаха оставка на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, сформиране на служебен кабинет и честни избори. Поискана бе и оставката на Валери Симеонов, който във вторник се изказа, че протестиращите са "мафия", "вандали" и че били тук, за да клатят стабилността.

Протестът протече спокойно, хората скандираха "Оставка" и "Мутри, вън". "Готвим се за следващото народно въстание (на 3 октомври, б. р.)", каза от трибуната на протеста адв. Николай Хаджигенов. "Хората разбраха най-накрая защо са ни яйцата. Народната любов има различни измерения. Яйца, домати и цинкови кофи са едно чудесно начало, нали така, госпожо Караянчева", заяви още Хаджигенов, визирайки сцена с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по-рано през деня в Благоевград.

Такса "успех"

Единият от изпратените до евродепутатите клипове със субтитри на английски език е на новия икономически министър Лъчезар Борисов, в който той говори за такса "успех", стигаща до 60% от размера на субсидията по европроекти. Изказването е от първата му пресконференция като министър - на 31 юли тази година, когато седна в стола на Емил Караниколов. 

"Това, за което сме информирани от народни представители от различни парламентарни групи, най-фрапиращото е, че тази такса минава между 40-50% и стига до 60%, което е наистина нещо неприемливо, нереално, недопустимо", посочи министърът. Той добави, че сигнал по казуса е изпратен в ДАНС, но оттгогава до днес няма развитие.

"Да не се хвалим какви измамници сме"

Другият запис е на земеделския министър Десислава Танева, който нашумя в социалните мрежи през лятото, но е направен през март. В него най-общо Танева казва да не се хвалим какви измамници сме, защото утре ЕК ще ни спре парите.

На въпрос на председателя на Асоциацията на българския пипер Георги Василев защо фермерите са получили повече евросредства за произведена и продадена продукция по време на консултативен съвет по плодове и зеленчуци, Танева съветва представители на браншовите сдружения на плодове и зеленчуци "да не се хвалим какви измамници сме" с евросубсидиите, защото Европейската комисия може да спре парите.

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!", са думите на министъра на видеото.

Същият ден обаче Десислава Танева контрира, че думите ѝ са извадени от контекста.

"Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните - животновъдство, плодове и зеленчуци, постоянно говори, че дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа за това, че пари от данъкоплатците трябва да се дават за това производство при положение, че самите те смятат, че в него има измама", обясни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България