Ден гратис за качващите се от новата метростанция

Ден гратис за качващите се от новата метростанция

Цял ден без пари ще могат да се возят в метрото всички пътници, които се качват на подземната железница от новата станция при Софийския университет “Свети Климент Охридски“. Това съобщиха от правителствената информационна служба в неделя

Метростанцията, която ще свързва работещите в момента като две отделни линии участъка по посока от площад“Света Неделя“ към “Обеля“ и стадион “Васил Левски“ до “Младост 1“, ще заработи както бе планирано в понеделник. Заради обявения същия ден национален траур за загиналите в Македония 15 българи, официалното откриване ще се отложи за вторник.

От 5.00 ч. на 7 септември до официалното откриване на метростанцията в 11 ч. на 8 септември всички граждани, които използват подземната железница от новата станция при СУ "Св. Климент Охридски", ще пътуват безплатно.

Лентата ще бъде прерязана от премиера Бойко Борисов, и. д. кмета на София Минко Герджиков и посланика на Япония Цунехару Такеда. На церемонията ще присъстват министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Така 30 години след старта на строежа на столичното метро, софиянци вече ще могат да стигат за 20 минути от единия край на града почти до другия. Прогнозите на общинското дружество “Метрополитен“ са със свързването на двата участъка пътниците, ползващи подземната железница, да нараснат от 80 хил. дневно на 180 хиляди души. Очаква се намаляване на трафика по “Цариградско шосе“ с 14 на сто и и спестяване на гражданите на столицата на 50 хил. часа дневно и изхвърлянето на 70 хил. т вредни газове годишно в атмосферата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?