Ден на отворените врати в президентството и други емблематични сгради в София

Ден на отворените врати в президентството и други емблематични сгради в София

Президентската институция подкрепя всяко усилие за повече прозрачност и достъп на гражданите до работата на институциите, заяви държавният глава Румен Радев в Деня на отворените врати, с който президентството се включва в инициативата "Европейски дни на наследството - 2018г."

Сред отворените за посещения сгради са още военният клуб, джамията „Баня Баши“ и католическият катедрален храм "Св. Йосиф", както и Софийска синагога и Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Отворени са и много музеи - Националният археологически институт с музей при БАН и Музеят "Земята и хората", както и филиали на Регионален исторически музей - София - Триъгълна кула на Сердика, археологическият парк „Западна порта на Сердика“ и др., библиотеката и музеите към Софийски университет "Св. Климент Охридски" и др.

Румен Радев прие първите гости в Гербова зала, където поясни, че там се посрещат държавните глави и делегации от най-високо ниво. Той допълни, че "днес в залата са гостите на най-високо ниво - българските граждани".


Президентът подчерта особено голямата си радост от срещата със станалите рано деца, които имат желание да посетят президентската институция. "Станали сте рано, а от утре ще ставате още по-рано, разбрах, че чакате с нетърпение училището", обърна се президентът към учениците.


Децата, заедно с другите гости, бяха поканени в кабинета на държавния глава. Желаещите имаха възможност да седнат на стола на президента. За някои от децата мястото се оказа удобно, други не бяха толкова сигурни дали го харесват, но президентът ги увери, че "имат време да решат", предаде БТА.


Президентът разпита децата дали разпознават знамената в президентската институция и получи успешни отговори от всички малки посетители.

Радев изпрати гостите и ги покани отново да дойдат . Те продължиха по предвидения в Деня на отворените врати "маршрут". Следващата "спирка" беше кабинетът на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя разказа за правомощията на вицепрезидента и акцентира на дейността, свързана с читалища, култура и отбеляза вчерашното си посещение в Одрин. При него са отбелязани два знакови юбилея- Българското читалище "Просвета" към "Св. Георги" е чествало 10 години от създаването си, а българската православна църква "Св. св. Константин и Елена" е отбелязала 10 години от възстановяването си.


От екипа на Йотова, който е на средна възраст 32-33 години, разказаха, че кабинетът на вицепрезидента пази духа на историята. Мебелите са с повече от 40 годишна история и са запазени в максимална степен в автентичния си вид- запазена е даже уникалната технология на разработката им - с кабърчета.


Килимът е ръчно тъкан в Асеновград и на всеки квадратен сантиметър има по 500 възела. Картините в кабинета са специално подбрани от екипа. "Мома от село Герман" на Васил Стоилов от 1937 година , "Цветя" от Бенчо Обрешков и картина на Сирак Скитник, както и пейзажи от Родопите на Ваня Дечева са много ценни за екипа на вицепрезидента.
Илияна Йотова подчерта , че показва картините, както и книгите в кабинета, на своите гости от чужбина, за да ги запознае с българската история и култура.

Споделяне

Още от България