Ден на траур в Мъглиж

Няма промяна в състоянието на двете пострадали жени, техническа грешка е причината за инцидента

Сн.Архив

Кметът на община Мъглиж Господин Господинов обяви ден на траур, заради експлозията в цеха за пиротехнически изделия, при която загина 45-годишен работник в петък.

Няма промяна в състоянието на двете жени, които пострадаха при взрива и са настанени в "Пирогов" със 79% и 30% изгаряния. И двете са вдишали опасни токсични газове и са с реална опасност за живота.

Все още не са започнали официалните огледи, защото процедурата е 24 часа и има период, в който не трябва да се работи на мястото на произшествието, обясни кметът на Мъглиж Господин Господинов. 

Няма никаква опасност за жителите на града. Апаратурата, която следи за качеството на въздуха показва, че показателите са в норма, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Кметът заяви, че може да не получи информация каква е причината за взрива, тъй като заводът е на частна фирма и огледите се извършват от специализирани органи.

Причината за взрива на завода „Вертекс” ЕООД в Мъглиж трудно може да бъде посочена към този момент, но първоначалните данни показват, че става въпрос за техническа грешка, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред бТВ .

През октомври в предприятието е извършена проверка, в която са участвали всички институции –Областната дирекция на МВР в Стара Загора, ГД „Пожарна и аварийна безопасност”, Инспекцията по труда, ДАНС. Те не са констатирани каквито и да е било нарушения, каза Лазаров.

През ноември в завода отново е била извършена проверка, но този път от службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) , във връзка с боеприпасите и мерките за безопасност за тяхното съхранение. Лазаров уточни, че в процеса на разследването ще стане ясно дали всички мерки за безопасност са спазени. 

Споделяне

Още по темата

Още от България