Ден след оставката на премиера Армения отдава почит на жертвите на геноцида

Ден след оставката на премиера Армения отдава почит на жертвите на геноцида

Основните политически лидери в Армения отдават почит, както всяка година на днешната дата, на жертвите на арменския геноцид. Възпоменанието е ден след оставката на премиера Серж Саркисян, подадена след 11 дни на протести срещу избирането му, предаде Франс прес.

На възпоменателната церемония на мемориала на жертвите на масовите убийства, извършени между 1915 и 1917 г. от Османската империя, участваха арменският президент Армен Саркисян, изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян и представители на религиозните власти. Мемориалът е на хълм, извисяващ се над Ереван.

Хиляди хора се стекоха в мемориалния комплекс, в който гори вечен огън, за да отдадат почит на жертвите на арменския геноцид, допълва ТАСС.

След нощ на празнуване, последвало оставката на Саркисян, улиците на Ереван тази сутрин са пусти. Протестиращите се очаква да се съберат днес в 15 ч. местно време (11 ч. по Гринуич) на митинг, за да почетат паметта на жертвите на геноцида.

Никол Пашинян, опозиционният депутат, оглавил протестното движение срещу Серж Саркисян, каза снощи, че ще се срещне за преговори с временния премиер. Днес заместник-председателят на парламента на Армения Едуард Шармазанов потвърди, че преговори на управляващите с опозицията ще има утре.

Франс прес припомня, че Карен Карапетян, бивш премиер и вицепремиер на Серж Саркисян, е смятан за негов приближен. Той е член на управляващата Републиканска партия на Армения.

След Саркисян оставка трябва да подаде и цялото правителство. В парламента в срок от седем дни трябва да има гласуване за избиране на нов премиер. Политическата битка в Армения несъмнено не е приключила. Парламентът е до голяма степен доминиран от коалиция, оглавявана от Републиканската партия на Армения на Саркисян, която има 65 от общо 105 места.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят