Депутат от БСП определи като "антибългарска" политиката на ЕС към Москва

Страхил Ангелов: Срещата за Украйна трябваше да е в София, а не в Женева

Страхил Ангелов, сн. БГНЕС

”За кризата в Украйна България трябваше да търси посредничество. Например - да настоява срещата за Украйна в Женева да се проведе в София", каза депутатът от БСП Страхил Ангелов в интервю за "Фокус". Според него България не провежда правилна външна политика. От думите му се разбра, че същото важи и за Европейския съюз.

Той нарече поведението на доминирания от Европейската народна партия (ЕНП) Европейски парламент ”антибългарско”.

"Много се надявам на тези избори народите от страните членки на Европейски съюз, да не избират ЕНП. Защото за два мандата ЕНП постигна ето това, което виждаме – евроскептицизъм навсякъде, системно се взимат антибългарски решения. Но и в сектор енергетика, където според мен, абсолютно тече гавра с България", каза Страхил Ангелов.

Въпросното ”антибългарско решение”, за което говори депутатът, е налагането на забрана за председателя на руската Дума Сергей Наришкин да посещава държави членки на ЕС. Така той не успя да посети София заедно с делегация от руски парламентаристи. Новината за планираното посещение дойде първо от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който откри предизборната си кампания от Москва.

”И не само аз, а и доста други хора се изказаха в тази посока. Нито политиката в Близкия Изток, нито политиката във връзка с отношенията с Русия, според мен, е на необходимото равнище. В цялата тази ситуация, България трябваше да търси посредничество. България е единствената славянска православна страна в ЕС. Можеше да го използваме", коментира Ангелов.

Депутатът обясни, че българската дипломация има необходимия потенциал да бъде фактор и да извоюва домакинство на преговори за Украйна.

"Това щеше да издигне авторитета на България, на българската дипломация. Най-малкото – в цял свят в медиите да се показва срещата в София. Това беше важно, много важно. Ето това трябваше да бъде целта", смята той.

В същото време Страхил Ангелов зае твърдата позиция, че в никакъв случай България не бива да подкрепя санкции срещу Русия, защото това ще е пагубно. "България ще бъде най-силно засегната от едни санкции. За момента, нещата се развиват в негативна посока", каза Страхил Ангелов.

Споделяне

Още от България