Депутат от ДПС предлага да се върнат на гражданите откраднатите от “Топлофикация” пари

Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин внесе в сряда в Народното събрание проектозакон за връщане на откраднатите пари от “Топлофикация - София” на абонатите.

Пред журналисти той обясни, че ако произходът на средствата, които са по сметки на шефове на дружеството в чужди и наши банки, не може да бъде доказан, те трябва да бъдат върнати на абонатите.

“Кой ще ми гарантира, че следствието ще работи бързо и тези пари няма да бъдат задържани някъде,” обясни Юсеин. Все пак крайното решение е на парламента, уточни той, като допълни, че предложението не е съгласувано с парламентарната група на ДПС, но е получил уверението, че колегите му ще подкрепят текста.

“Прехвърлям топката в пленарна зала и тя да реши как да бъдат върнати тези средства на гражданите,” каза още Юсеин. Според него след като бъде гласуван законът, ръководството на дружеството трябва да разработи наредба, с която точно да се определи как ще бъдат върнати средствата на ощетените.

Има много хора, които протестират, включително и пред парламента, защото са били надписани сметките им. Трябва да се види как точно е станало това и те да бъдат компенсирани, смята депутатът.

Предложението на депутата от ДПС предизвика скептицизъм в членовете на парламентарната енергийна комисия, сред които и на председателя на комисията Рамадан Аталай, който е съпартиец на вносителя на законопроекта.

“Почти невъзможно е да се върнат пари на абонатите на "Топлофикация"-София, защото дори и да се докаже, че сумите в сметките на Валентин Димитров са взети от потребителите, няма да се докаже как, кой и с колко е ощетен”, каза следобед в сряда Аталай.

Според Аталай Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите трябва да определят реда и начина, по който потребителите да бъдат евентуално обезщетени.

“В близко време връщане на пари не може да се осъществи”, коментира и зам.-председателят на енергийната комисия Иван Гризанов (Коалиция за България). Според него юристи, и финансисти трябва да се произнесат дали това е възможно, но ако има ощетени, те трябва да бъдат компенсирани.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов каза, че преди да се говори за компенсации на потребителите, дознателите и прокуратурата трябва да установят какви са нарушенията и откъде са взети парите в сметките на името на шефове на “Топлофикация”.

Депутатът от енергийната комисия Иван Иванов (ДСБ) смята, че първата необходима стъпка е да се изясни произходът на парите на Валентин Димитров в страната и в чужбина. Ако се докаже, че те се дължат на надвзети суми от потребителите на топлинна енергия, на тази основа може да се търси начин с наредба въпросът да бъде уреден, каза Иванов. Според него, това не означава директно връщане на определени суми, но е възможно преизчисляване на цената на топлинната енергия за известен бъдещ период.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че ако се докаже категорично, че средствата по сметките на Валентин Димитров са отклонени от дружеството и проверката на министерството, Столичната община и прокуратурата докаже, че потребителите са пряко ощетени, държавата ще предложи решение в полза на абонатите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?