Депутат от ГЕРБ: Валентин Захариев е даден на прокурор, Николай Вълканов е професионалист

Собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев е даден на прокуратурата за източване на държавния резерв. Това съобщи депутатът от ГЕРБ от кърджалийския регион Цвета Караянчева в неделя пред БНР.

Коментирайки ситуацията с ОЦК, Караянчева не уточни какви точно нарушения са разкрити, а спомена само, че има и "няколко точки, по които е даден на прокуратурата, "защото това безобразие трябва да спре".

В началото на седмицата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана заради това, че Захариев не е заявил пред съда, че е спрял плащанията в комбината.

Икономическа полиция започна проверка за умишлен фалит на ОЦК-Кърджали. Местните социалисти сезира държавното обвинение и за приватизацията на металургичния комбинат.

Според Караянчева още миналата година синдикатите в комбината е трябвало по-активно да проявят претенциите си към собственика. Тогава започнали много интензивни проверки на Инспекцията по труда и са констатирани нередностите в условията на труд на хората, в неполучаването на заплатите. Синдикатите трябваше да изкарат хората навън, за да протестират срещу г-н Захариев, при положение, че тогава комбинатът все още имаше ресурс да работи, каза Караянчева пред БНР и добави, че едномесечна стачка би имала ефект.

Тя изрази "дълбоко съмнение" към признанието на Валентин Захариев, че е спонсорирал ГЕРБ на парламентарните избори преди две години и половина. "Начинът, по който говори, и начинът, по който лъже, е достатъчно показателен и дълбоко се съмнявам в това дали е спонсор на ГЕРБ или дали е давал пари", каза Караянчева.

В отчета на ГЕРБ пред Сметната палата за даренията за предизборната кампания на парламентарния вот през 2009 г. обаче пише, че Валентин Захариев е дал 9500 лева.

Захариев, който в момента е притиснат от властите, отказва да каже колко е дарил, като твърди, че е забравил и че давал пари на всички партии.

"Виждате, че държавата няма абсолютно никакви сантименти към никого. Ако някой работи срещу закона, срещу хората, той трябва да си понесе наказанието, той трябва да бъде наистина наказан", каза още Караянчева.

"Аз искрено се надявам и се радвам, че и премиерът се включи в тези преговори, за да бъде наистина гарант в доброто приключване", коментира Караянчева по повод спешно предприетите действия за прехвърляне на собствеността на комбината.

"Виждате, че вчера (събота -бел.ред.) всички хора, които бяха на площада, сякаш с облекчение въздъхнаха, защото гаранцията, която дава премиерът, наистина е сериозна", добави тя.

На 31 март работниците в ОЦК- Кърджали получиха по 325 лв. в банковите си карти, осигурени от Агенцията за социално подпомагане. Събитието бе ознаменувано с посещение на премиера Бойко Борисов.

Както и преди седмица в ГОРУБСО - Мадан, се е наложило банките да работят извънредно, а премиерът благодари на БНБ, че е дала възможност да се осъществи трансферът.

Караянчева е "обнадеждена от думите на премиера, който каза, че до края на седмицата ще дойде с добри новини за металурзите".

Запитана защо той лично се занимава с решаването на проблема на едно частно предприятие, депутатката обясни: "Човек трябва да бъде наистина човек в такива ситуации, за да почувства болката на хората. Той вчера каза – аз идвам заради болката, която виждам в очите ви. Аз също ги наблюдавам от три месеца и ходя при тях, както и областният управител. Много е важно хората да разчитат на държавата, а отношението на държавата към ОЦК винаги е било последователно."

Цвета Караянчева определи новия собственик на ГОРУБСО Николай Вълканов като "професионалист". Помолена да коментара факта, че с тази сделка отново идва на власт "Мултигруп", която се ползваше с политическата протекция на Движението за права и свободи, Караянчева заяви: "В тази посока не ми се ще да разсъждавам."

"Когато една фабрика е в ръцете на професионалист, човек, който знае какво да прави и иска да развива тази фабрика, и иска да си получават заплатите хората, има ли значение какъв е."

"Защото е ясно на всички, че г-н Захариев източваше това предприятие", каза на финала Цвета Караянчева, която заяви, че "не разбира" въпроса за политическия чадър над Николай Вълканов, за да може да подейства той професионално."

Лидерът на СДС Мартин Димитров, който е и председател на икономическата комисия в парламента, коментира, контролните механизми на държавата трябва да се задействат веднага по отношение на всеки бизнесмен, който не спазва правилата. Тези хора, ако не усетят, че срещу тях стои държавата, утре ще дойде следващият Валентин Захариев. Моделът не е премиерът да обикаля насам нататък, не че има нещо лошо, но въпросът е да има системен подход, т. е. да се направи анализ, да се види кои предприятия действат по този начин и прокуратурата да си влезе в ролята. И не само прокуратурата, но и МВР, заяви Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?