Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове

Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове

Софийският градски съд оправда изцяло депутата от БСП Манол Генов по обвинението в купуване на гласове. Той бе обвинен, че е купувал гласове в своя полза на парламентарните избори през 2017 година.

Прокуратурата твърдеше, че Генов е давал пари на избиратели от Асеновград. Засега няма мотиви към присъдата. Заедно с него обвиняем бе и местният бизнесмен Николай Христев.

Обвинението срещу Генов бе многократно споменавано от премиера Бойко Борисов, който настояваше, че червеният депутат трябва да си подаде оставката. В края на 2017 г. той заяви, че в парламента: "продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници".

По това време единственият обвиняем за купуване на вот бе Генов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори с декларация в парламента, но бе изгонена от трибуната от тогавашния председател на НС Димитър Главчев. Този скандал доведе до оставката му.

След решението на съда в петък Генов обяви, че през последните две години е бил подложен на политически натиск, а към него и БСП са били "отправени много клевети и неистини" заради повдигнатото обвинение.

"Бях се превърнал в една от опорните точки на ГЕРБ, под диктовката на Цветан Цветанов и компания. Жалко е, че институтициите в България допускат политическо заиграване с истината и справедливостта. Това е и една от причините гражданите да не вярват на институциите, които са задължени да постановяват справедливост. Надявам се всички, които участваха в тази клеветническа кампания, да получат своето справедливо възмездие. Все пак има граници, които политическото говорене не бива да прекрачва", каза той след излязлото решение, цитиран от пресцентъра на БСП. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?