Депутати питат гарантирана ли е сигурността на българите в Либия

Гарантирана ли е сигурността на българските граждани в Либия – това питане към министър-председателя и ресорните министри ще внесат  независимите народни представители от "Европейски демократичен път" Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова. Питането е инициирано от Политически клуб "Нова десница" и партия "Новото време". Двете политически формации заявиха в четвъртък, че заради смъртните присъди на петте български медицински сестри в Либия и повдигнатите нови обвинения срещу тях, са сериозно обезпокоени за правата и сигурността на българите, пребиваващи в Джамахирията.

На 18 януари те са внесли открито писмо до президента Първанов с питане дали има нова стратегия на поведение на българската държава към Либия, но досега не е получен отговор. Затова внасят питане от седем въпроса до министър-председателя Сергей Станишев и ресорните министри.

“Обсъждан ли е на заседание на Министерския съвет или в Съвета по сигурността под ваше ръководство, въпросът за сигурността на останалите български граждани в Либия. Какви мерки са предприети или предвидени в тази посока?”

“Кабинетът е длъжен да разработи стратегия за действие при евентуално задълбочаване на кризата и за новата обстановка, в която се намира Либия спрямо България.”

Премиерът ще трябва да отговори и колко българи работят или живеят постоянно в Либия, могат ли безпрепятствено да напуснат страната, има ли предвидени промени в икономическата ни спогодба с Джамахирията и гарантирана ли е сигурността на българските граждани там.

Както е известно, независимо от задържането на шестимата български медици преди осем години по обвинения за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца, и очевидно порочния съдебен процес, довел до смъртни присъди, стотици българи продължават да работят в Либия. Към този момент българските власти не са отправяли призив към българите да напуснат Джамахирията, въпреки смяната на политиката на София от декември насам и мощната кампания в България за освобождаване на сестрите.

Споделяне

Още от България