Депутати предлагат мораториум върху износа на дървесина

Депутати предлагат мораториум върху износа на дървесина

Докато се сформира предложената от премиера Национална агенция по горите, да бъде наложен мораториум върху износа на дървесина и дървесни полуфабрикати, поискаха депутати от опозицията в петък. С подписите на народни представители от ОДС, ДСБ, "Атака" и независими избраници бе внесен законопроект, който предлага да се забранят разпоредителните сделки с гори, сключването на нови концесионни договори за гори и земи от горския фонд до създаването на агенция.

Временният мораториум е наложителен, защото предвид предстоящите промени заинтересованите среди използват всички последни възможности, за да се облагодетелстват за сметка на българската гора, българската природа, икономическите интереси на страната и законността, посочват в мотивите си вносителите на проектозакона.

Според тях горският масив за България е неоценим и незаменим възобновяем природен и икономически ресурс, но експлоатацията на горите твърде често се извършва без съобразяване с екологичните принципи, както и в противоречие с елементарната национална икономическа целесъобразност в перспектива.

Докато се усъвършенства нормативната база и се структурира горското ведомство е важно да се спре масовата практика да се сече многократно повече от договореното, нерядко и с нарушение на условията на търга, относно качеството на предназначените за сеч дървесни видове, аргументират се опозиционните депутати.

Споделяне

Още от Бизнес