Депутатите избират между публичен търг и забрана за висшите чиновници

Парламентът прие на първо четене и трите варианта за промени в Закона за държавната собственост, внесени от НДСВ, Новото време и Министерския съвет след скандала с евтините държавни апартаменти.

Преди окончателното гласуване депутатите трябва да изберат между варианта на НДСВ и този на Новото време. Първият предвижда излишните държавни жилища да се продават на публичен търг, в който може да участва всеки гражданин. Вторият - на нововремци, запазва правото само държавни служители да купуват ведомствени жилища, но изключва от тях висшите чиновници. Проектът на правителството е свързан главно с условията за отдаване под наем на държавните имоти.

След като медиите оповестиха за поредните сделки с ведомствени апартаменти на цени в пъти под пазарните, с участието на министри и хора от екипа на премиера Сакскобургготски, нововремци първи внесоха предложение за промяна на регламента.

Според техния вариант, висшите държавни служители и тези на мандатна длъжност губят правото да купуват държавни апартаменти. Забраната тръгва от нивото на министър-председателя и стига до шефовете на дирекции, като включва и народните представители. Останалата част от служителите в държавната администрация ще могат да купуват ведомствени апартаменти, но ако имат поне 3-годишен стаж в администрацията и по пазарни цени на независими лицензирани оценители.

Дни по-късно свой вариант внесоха и група депутати от НДСВ начело с Даниел Вълчев. Те предлагат още по-радикална промяна на регламента, изхождайки от принципа, че смисълът на ведомствените апартаменти е да решават временно жилищните проблеми на държавните служители. Където има излишни жилища, да се пускат за продажба чрез публичен търг, със заповед на областния управител, като за тях могат да кандидатстват всички български граждани, а не само държавните чиновници, е логиката на предлаганата промяна. Ценовото уточнение при този вариант е, че минималната тръжна цена не може да е по-ниска от данъчната оценка на имота.

Проектът на нововремци включва и обратна сила на закона за висшите чиновници, вече закупили жилища на цени по-ниски от пазарните. Предвижда се в 6-месечен срок от приемането на промените, купилите евтини апартаменти след 5 юли 2001 г. да ги доплатят да пазарната им цена, а ако не искат, ще ги връщат на държавата. В рамките на този срок се забранява прехвърлянето на имотите на трети лица.

Според Борислав Цеков, става дума за около 200-300 такива случая през управлението на НДСВ и ДПС.

Срещу възможността законът да действа с обратна сила скептично се изказа председателят на парламента Огнян Герджиков, който по принцип одобри прекратяването на евтините сделки с държавни имоти.

Друго предложение на нововремци е да се забрани използването на компенсаторните записи при купуването на държавни жилища.

Срещу това възразиха от ОДС с аргумента, че ще засегне несправедливо около 300 - 400 хиляди души, които чакат обезщетение от около 1 млрд.лв. Според Димитър Абаджиев забраната ще обезцени компенсаторките и ще доведе до злоупотреби с тях. Петър Мутафчиев от левицата пък предложи да се предвиди предимство за притежателите на компенсаторки да купуват жилища, ако те или техните семейства нямат собствено.

Борислав Цеков опонира с аргумента, че забраната за използване на компенсаторни инструменти засяга само сделките с държавни апартаменти.

В проекта на правителството се залага на увеличаване на срока, в който ведомствените жилища се дават под наем на държавните чиновници. Сега срокът е 3 години, а се предлага да стане 5 с възможност да се подновява до 10 години. Това ще даде сигурност на наемателите, обясни зам.регионалният министър Петя Гегова.

Спор предизвика друга поправка, предлагана от кабинета, според която офиси - държавна собственост ще се отдават под наем само на партиите с представителство в парламента. Срещу това възрази Ремзи Осман и заяви, че разпоредбата противоречи на закона за политическите партии.

Споделяне

Още от България