Депутатите махнаха данък наследство след остър дебат

Яростен дебат предизвика в петък гласуването в парламента на трите законопроекта за промени на местните данъци и такси на първо четене. Те предвиждаха отмяната на данък наследство, на само предложенията на Министерския съвет и на ОДС минаха.

Обсъждането на корекциите бе използвано за размяната на остри аргументи за и против данъка върху наследството. Михаил Миков от Коалиция за България посочи, че в цяла Европа този налог е регулатор на безвъзмездно придобитото имущество. Това че миналата година за цялата страна са събрани само 350 000 лв. от данъка означава, че няма желание налогът да се администрира, категоричен бе той.

Събраният данък е толкова малко, защото в масовия случай у нас - до 15 000 лв., не се плаща данък, във втората граница - от 15 до 50 000 лв. се плаща 0.01 процента за горницата над 15 000 лв., а при реституция не се внася данък, заяви Георги Божинов от левицата. Той допълни, че от премиера не може да се търси данък наследство върху имотите за 150-200 милиона долара, защото по никакъв начин според българското законодателство министър-председателят не може да стане собственик на 16 000 дка гори на тази стойност.

Според Закона за горите само български физически и юридически лица могат да притежават гори в България, а когато чуждестранни физически лица по наследство ги придобият, са длъжни до три години да ги прехвърлят или правителството да приеме наредба, с която да определи цената и да ги изкупи, обясни Божинов. След този период лицата не могат да бъдат собственици, а трите години са изтекли, смята той. Затова и по никакъв начин тези 16 хиляди декара не могат да бъдат апортирани във фирмата на сина и сестрата на премиера, заяви Божинов.

От ОДС и СДС посочиха, че те също смятат, че възстановяването на царските имоти е неправомерно, но тези въпроси са към друг закон. Тук става дума, че когато имущество е придобито по законен начин, няма основание да се облагат с данък наследниците му, още повече, че върху него са платени вече данъци, обясниха депутатите от дясната опозиция.

Трябва да се направи разграничение при данък наследство и обикновеният човек да бъде освободен, но големите имоти да се облагат, смята Владимир Дончев от НДСВ. Освобождаването на данък наследство за всички води към опасна правна празнина, предупреди той. Големите имущества, натрупани през последните 15 години, могат да се окажат освободени не само от данък наследство но и от обществения контрол, смята Дончев.

Алиосман Имамов от ДПС също смята, че не е правилно изцяло да се премахне данък наследство. Трябва да обмислим въвеждането на определен праг, над който наследените имоти да се облагат, посочи Имамов. Тезата му подкрепи Борислав Китов от ПГ "Народен съюз".

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева изрази надежда, че между първо и второ четене ще се получи от Министерството на финансите информация за връзката между режима на прилагане на данък наследство и данък дарение. Тя посочи, че европейската практика е да има връзка между режима на прилагане на двата данъка.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?