Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за смъртта на Джордж Флойд

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин (дясно)

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност.

Байдън: Не можем да спрем дотук

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шовин за виновен "може да бъде гигантска стъпка напред" за нацията в борбата срещу системния расизъм. Байдън говори пред журналисти в Белия дом заедно с вицепрезидента Камала Харис часове след като съдебните заседатели произнесоха решението си. "Това не е достатъчно. Ние не можем да спрем дотук", заяви президентът.

Той и Харис призоваха Конгреса да предприеме бързи стъпки по отношение на реформирането на полицейските сили.

Преди да се обърнат към нацията, Байдън и Харис говориха по телефона с членове на семейството на Флойд. Президентът им каза, че той и Харис изпитват облекчение от присъдата.

Бившият американски президент Барак Обама заяви, че присъдата е правилна, но е само една стъпка в борбата за справедливост. В изявление Обама каза, че справедливостта изисква американците да разберат, че "чернокожите американци са третирани различно всеки ден" и милиони живеят в страх, че следващата им среща със силите на реда може да им бъде последна. Бившият президент призова за конкретни стъпки за намаляване на расовите пристрастия в системата на криминалното правораздаване и за удвоени усилия за разширяване на икономическите възможности пред маргинализираните общности.

Множества се събраха на много места в САЩ да отпразнуват присъдата, но и да привлекат вниманието върху необходимите следващи стъпки в борбата с расизма. Пред съдебната палата в Минеаполис, където се проведе процесът, тълпи изпълниха улиците, автомобилите натискаха клаксоните си, а хората тичаха с развети знамена.

Правозащитникът Джеси Джексън, който беше в Минеаполис за произнасянето на присъдата, каза в телефонно интервю: "Ние сме облекчени, но не празнуваме, защото убийствата продължават. Надяваме се, че това е повратната точка за спиране на законния линч".

Съдебната система се справи по-добре от очакванията

Решението на съдебните заседатели, което може да доведе до осъждането на Шовин на десетки години затвор, беше необичайно порицание на полицейското насилие след множество случаи, при които полицаи оставаха без обвинения или присъди за убийства на чернокожи мъже, жени и деца, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Централна роля в случая изигра видеозаписът, заснет от тийнейджърка и показващ как Шовин притиска с коляно врата на Флойд повече от 9 минути, докато чернокожият мъж многократно казва, че не може да диша, изтъква "Ню Йорк таймс".

След решението по делото за смъртта на Флойд много американци се успокоиха, че е въздадена справедливост, а други въздъхнаха с облекчение, че няма да има размирици, както се страхуваха някои, ако се беше стигнало дори до частично оправдаване, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американското издание съдебната система се е справила по-добре, отколкото политическите критици са прогнозирали или са се държали, като са одобрявали насилствени протести и са настоявали за признаване на вина отдалеч.

Решението за признаване на Шовин за виновен за убийството на Флойд е забележителен момент не само в историята на наказателното правосъдие в САЩ, но и по света, отбелязва в. "Гардиън".

Смъртта на Флойд се превърна във въплъщение на борбата за расова справедливост и равенство в много отношения - от решителните призиви за полицейска реформа в Минеаполис и ново законодателство във Вашингтон до преосмисляне на историята на британския империализъм във Великобритания и възраждане на активизма срещу проявите на полицейско насилие над представители на коренното население в Австралия, посочва британското издание.

Решението по делото за смъртта на Флойд може да помогне за поправяне на расовите отношения в САЩ и за изграждане на доверие в съдебната система, коментира британският в. "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?