Десет наши шофьори блокирани в Ирак

През последните дни 10 български шофьори на товарни автомобили са преминали на иракска територия, според данните на паспортната служба на сирийския граничен пункт Ар Рабиа. Това съобщиха от пресцентъра на външно министерство, позовавайки се на на данни от посолството на България в Дамаск, Сирия.

Българските дипломатически мисии в района полагат усилия за получаване на допълнителна информация от компетентните власти за състоянието на българските шофьори с оглед оказване на съдействие, се посочва в съобщението. От МВнР допълват, че към граничния пункт пътува представител на посолството в Дамаск, който на място да установи връзки със сънародниците ни и да окаже съдействие.

По непотвърдени данни между шест и десет български шофьори стоят на границата между Сирия и Ирак, на контролно-пропускателния пункт "Ал Яаруба", на около 680 км северно от Дамаск. Те са блокирани там, след като заради предстоящите на 30 януари избори границата бе затворена. Във вторник сирийският активист в защита на човешките права адвокат Анауар ал Бунни заяви за изданието "Арабски новини", че американските сили в Ирак са блокирали от шест дни насам и не позволяват преминаването на сирийско-иракската граница на над 300 шофьори на камиони. По думите му 280 от тях са сирийци, а останалите - ливански и български граждани.

Юристът посочва, че "американските сили ги държат без храна, вода и подслон". Той призовава Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и други хуманитарни организации "да се намесят за освобождаването на тези хора и да ги освободят от страданията им, тъй като те са подложени на изключителен студ на трудния климат на пустинята". В изявлението се отправя призив сирийските и иракските власти "да работят за разрешаването на този хуманитарен въпрос колкото се може по-бързо".

Ог фирмата СОМАТ заявиха, че няма техни камиони сред блокираните. След убийството на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов, фирмата е преустановила всякакви превози в този район, включително до иракската граница, заяви търговският директор на фирма СОМАТ Димитър Николов, цитиран от Агенция Фокус. Пред изданието Александър Чакъров, председател на Националното сдружение на българските превозвачи, също заяви, че нито една фирма от сдружението няма свои шофьори на иракско-сирийската граница.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?