Десетки арестувани при протести в Атина

Гръцката полиция задържа 60 души, участвали в демонстрации в центъра на Атина, организирани от профсъюзи и леви партии срещу кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщиха световните агенции.

На площад "Синтагма" пред сградата на гръцкия парламент се състояха две отделни демонстрации против споразумението за кредити в размер на 130 милиарда евро в замяна на нови строги мерки за икономии, в това число намаляване на заплатите, пенсиите и съкращаване на държавните служители. Около парламента бе изградена жива защитна стена от полицаи и служители в частите за борба с безредици.

 В демонстрациите участвали около 6500 души.

Междувременно парламентът на Гърция нареди да бъде разследвана дейността на бившето социалистическо правителство за евентуално преднамерено раздуване на данните за бюджетния дефицит през 2009 г.

Със 168 гласа "за" и 76 "против" тази нощ парламентът реши да разследва твърденията на двама бивши служители от Статистическото управление, че данните за бюджетния дефицит през 2009 г., изчислен тогава на 15.4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, били преднамерено завишени.

Гръцките социалисти, които от ноември управляват в коалиция с консерваторите от "Нова демокрация", отхвърлиха твърденията за преднамерено завишаване на дефицита, но подкрепиха искането за разследване с цел да опровергаят обвиненията срещу тях, посочва  Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?