Десетки полети Sukhoi Superjet 100 са били отменени след фаталната катастрофа

Самолет SSJ 100 се върна тази нощ в Шереметиево поради техническа неизправност

Десетки полети Sukhoi Superjet 100 са били отменени след фаталната катастрофа

Самолет Sukhoi Superjet 100 на руската авиокомпания "Аерофлот", изпълняващ полет Москва-Самара, се е върнал на московското летище Шереметиево поради техническа неизправност. По данни на сайта Flightradar, самолетът е излетял в 01:59 на 13 май, но в района на Владимир е направил завой и се върнал в Москва.

Причината е, че датчик показал неизправност на системата на турбокомпресора в пилотската кабина и командирът на полета е взел решение да се върне на Шереметиево, заяви източник от летищната служба пред агенция Интерфакс.

При инцидента няма пострадали.

По данни на руския в. "Комерсант", за седмица след катастрофата на SSJ 100 на Шереметиево на 5 май, отнела живота на 41 човека, "Аерофлот" е отменила около 50 полета на самолети от този модел.

Техническа неизправност на SSJ 100 на авиокомпания "Азимут" стана причина за задържане на полета Краснодар - Челябинск в понеделник през нощта.

Сутринта на 13 май поради неизправност на суперджета на същата компания бе отложен полет от новосибирското летище Толмачево в Ростов на Дон. Флотилията на авиокомпания "Азимут" се състои само от машини SSJ 100.

Експерти от авиоотрасъла коментират пред "Комерсант", че проблемите със SSJ 100 винаги са били повече, отколкото при самолети от същия тип, произведени от Boeing или Airbus.

Отмяната на полети на SSJ 100 е твърде често явление, случват от самото начало на експлоатацията му, но просто след катастрофата в Шереметиево медиите започнаха да следят много по-внимателно за полетите на тези самолети, коментира източник от "Аерофлот". Той отбелязва, че в същите дни са били пренасочени или отменени и полети, изпълнявани от Airbus A320/A321, както и Boeing 737, но както и преди, броят им е значително по-малък в сравнение с SSJ 100.

След фаталната катастрофа на 5 май, в сайта Change.org се появи петиция с искане полетите на SSJ 100 да бъдат забранени. Настоява се също да се преустанови използването на този модел самолет докато трае разследването за катастрофата, да се отстранят конструктивните му дефекти и виновните за трагедията в Шереметиево да бъдат наказани. Петицията е подкрепена от близо 200 хиляди човека. В същото време пътници на "Аерофлот" се оплакват от подмяната на самолети Airbus и Boeing със Superjet в последните часове преди да излетят. Много хора се отказват от полетите си, независимо, че не им презаверяват билетите и губят пари.

Руското транспортно министерство заяви ден след катастрофата на 5 май, че не вижда основания да се спират полетите на SSJ 100.

На 9 май вицепремиерът Юрий Борисов заяви, че към момента правителството няма претенции към SSJ 100 в контекста на аварията от 5 май. "Комисията засега няма претенции към техническите параметри, към изправността на самолета. Работата не е завършена, рано е да се правят изводи, нека да почакаме", каза той по повод дейността на комисията, разследваща катастрофата.

Междувременно властите съобщиха в понеделник, че вече са иднетифицирани телата на всички 41 загинали в авиокатастрофата на 5 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят