Десетки пустеещи къщи изгоряха в Югоизточна България

Десетки пустеещи къщи изгоряха в Югоизточна България

Десетки необитавани къщи бяха изпепелени от пожар в тополовградското село Присадец в неделя. В огъня загинаха инвалид на 75 години и 73-годишната му съпруга, която се опитвала да го изведе от горящия им дом. Къщи изгоряха и в съседното село Филипово. Огън завзе и стотици декари горски площи в Свиленградско.

Пожарът в Тополовградско се разпростря до къщите на хората от съседните гори, които пламнаха в почивните дни в близост до границата. По късно пожарът в общината бе овладян и потушен.

В свиленградското село Студена бе организиран щаб за ръководството на силите и средствата, които участват в гасенето на пожара. Три са били направленията на разпространението му: с. Маточина - с. Сладун; с. Радовец - с. Устрем и с. Сладун - с. Студена. В гасеното участваха 16 противопожарни автомобила, около 50 служители на ОДП - Хасково, 30 служители на гранична полиция и около 20 служители на горското лесничейство.

Гасенето в Свиленградско продължава и в понеделник. От гръцка страна предложиха помощ в овладяването на пожарите на територията на Хасковска област. Розговори за това са провели в неделя вечерта в с. Студена областният управител на Хасково Райна Йовчева и нейният колега от съседната област Еврос - Николаос Замбунидис. Гръцката страна е предложила помощта си, независимо от огньовете, които бушуват на полуостров Пелопонес.

От дирекцията на полицията в Стара Загора съобщиха, че в неделя са избухнали и около ТЕЦ "Марица изток 2". По обед в неделя е пламнал регионът около Черното езеро. Изпепелени са 100 дка иглолистна гора, 300 декара акациева гора и 2100 дка тревисти места.

Изгорели са 50 декара акациева гора, но е спасено депото за отпадъци. И двата пожара се разследват от полицията в Раднево.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?