Десетки убити и ранени при нападение срещу университета в Кабул

Десетки убити и ранени при нападение срещу университета в Кабул

Афганистанското вътрешно министерство съобщи, че продължилата часове обсада на университета в Кабул е приключила, оставяйки 19 убити и 22 -ма ранени, предаде Асошиейтед прес.

Въоръжени мъже нападнаха по-рано днес кампуса на университета в Кабул, който беше домакин на книжен панаир с участието на иранския посланик, и започнаха престрелка с афганистанските сили за сигурност. Трима нападатели са участвали в акцията, заяви говорителят на министерството Тарик Ариан. Те са ликвидирани от силите за сигурност.

Мишена на атаката са били студентите. Нападателите стреляли по тях, докато те бягали, разказа очевидец.

"Стреляха по всеки студент, когото видеха", свидетелства пред Ройтерс Фатула Моради, който успял да избяга заедно с група приятели.

Талибаните твърдят, че не са замесени в атаката, за която никоя групировка не е поела отговорност. Според очевидци тя е била предшествана от експлозия в района.

Висшият граждански представител на НАТО в Афганистан Стефано Понтекорво осъди остро нападението - второто срещу образователна институция в Кабул за 10 дни. Афганистанските деца и младежи трябва да се чувстват сигурни, когато ходят на училище, се казва в изявлението на Понтекорво.

В края на миналия месец нападение срещу образователен център в Кабул взе 24 жертви, главно ученици.

Споделяне

Още от Свят