Десислава Иванчева "отвя" кандидата на ГЕРБ в "Младост" с над 25%

Лидерът на протестите събра 28 756 гласа, а Мария Илиева – 16 711

Десислава Иванчева "отвя" кандидата на ГЕРБ в "Младост" с над 25%

Лидерът на протестите срещу застрояването на зелени площи в столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева събра разгромяващата подкрепа на 59.82% от гласувалите за районен кмет в неделя.

Това показват окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на база обработени 100% от протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК), подадени към Районните избирателни комисии (РИК).

Опонентът на Иванчева в балотажа – Мария Илиева от ГЕРБ, спечели с над 25 на 100 по-малко от гласовете в "Младост" – 34.76%. за Иванчева са гласували 28 756 души, докато за Илиева – 16 711. Квадратчето „Не подкрепям никого“ пък са отбелязали 5.3% от гласоподавателите.

Секциите в района за местния вот бяха 126, като право на глас имаха 88 813 души. На първия тур Мария Илиева спечели 25.18%, а Десислава Иванчева остана втора с 17 на 100 подкрепа.

"Ще помоля всички граждани да станат и да продължим борбата си съвместно напред. Показахме, че когато гражданите се обединим и когато се събудим, ние сме силни. Показахме, че можем да покажем на политическите сили, че трябва да се вслушват в гражданския вот. Това не е вот за мен, това е вот за каузата, за "Зелен Младост" и мисля, че политиците в Столична община трябва да се съобразят с този вот на хората и да променят и затворят ОУП-а и ПУП-а", коментира поедителката в неделя вечерта.

До частичните местни избори в квартала се стигна, след като кметът на "Младост" Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протести на граждани срещу застрояването на зелените площи в района. Повод за протестите станаха плановете за уранизирането на парк "Въртопо".

Споделяне

Още по темата

Още от България