Десни лидери в Италия обявиха обща програма преди изборите през март

Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони и съюзниците му от десницата се споразумяха за обща политическа програма преди парламентарните избори на 4 март, съобщи Ройтерс.

"Съединението прави победата", написа Берлускони в "Туитър" и обяви, че е сложил подписа си под обща предизборна програма с Матео Салвини, лидер на антиимигрантската партия "Северна лига", и Джорджа Мелони, лидерка на националистическата партия "Италиански братя".

Според социологически проучвания техният съюз ще спечели най-много места в парламента, но няма да постигне абсолютно мнозинство. Затова е трудно да се предвиди какво коалиционно правителство ще бъде формирано след вота.

Дясноцентристкият блок не публикува окончателна версия на предизборната си програма, но негови представители неотдавна казаха, че тя ще включва обещание за отмяна на законодателен акт от 2011 г., призоваващ за постепенно увеличаване на пенсионната възраст.

Тримата лидери казаха също, че ще обещаят да въведат плосък данък. "Северната лига" предлага 15-процентна данъчна ставка, а Берлускони смята, че трябва да е между 20 и 25 процента. В момента най-високата данъчна ставка е 43 процента.

Те казват, че ще се борят срещу неплащането на данъци, а по-ниските данъци върху доходите ще стимулират икономиката.

Очаква се програмата да включва мерки за борба срещу незаконната имиграция и изменение на конституцията така, че тя да има превъзходство над всеки нормативен акт, одобрен от Европейския парламент. Такъв ход неминуемо ще предизвика конфликт с Брюксел, отбеляза Ройтерс.

Предстои трите партии да се договорят кой да стане премиер на Италия, ако успеят да свалят лявоцентристкото правителство от власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа