Десните окончателно с две групи в СОС, решават за съюз

Десните окончателно с две групи в СОС, решават за съюз

ДСБ и СДС, които се явиха заедно на местните избори в София, не успяха да се разберат за създаването на обща група в Столичния общински съвет (СОС). В понеделник вечерта Областният съвет на СДС взе окончателно решение петимата им представители да се обособят самостоятелно в градския парламент.

Ще продължим да настояваме за обща група, заяви във вторник общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров. И да не се стигне до такова решение, съветниците от ДСБ ще бъдат “отчетлива опозиция на управлението на Бойко Борисов в София”.

От столичното СДС обаче искат формулата “Десен алианс” все пак да се състои. Областната организация на формацията даде мандат на нейните представители в градския парламент да поискат създаване на две автономни групи, но съюзени под политическото лого “Алианс за София” от изборите.

“Съветниците от СДС ще се придържат към програмата на "Алианс за София", която ще бъде база за действията им в Общинския съвет. Политическият съюз "Алианс за София" ще бъде отворен за присъединяване на други общински съветници на базата на общата програма”, се казва в решението на Областния съвет. Според запознати това е покана към двамата съветници, излъчени с листата на НДСВ.

По думите на съветника от СДС Стефан Иванов партията му ще предложи на ДСБ създаване на “нещо като парламентарна коалиция”, тъй като тя ще даде редица процедурни предимства в СОС.

“В новия правилник на СОС този вид съюзи може да бъде позволен. Решението на СДС не е изненадващо, тъй като ние участвахме на тези избори като коалиции от две автономни партии. В предизборното споразумение не фигурира решение за обща група”, допълни Иванов.

Изборният резултат от 15.7 процента позволи на “Алианс за София” да вкара 11 представители в съвета. След решението на СДС партията ще остане с 5 души в СОС с лидер на групата Владимир Кисьов, а ДСБ с 6, тъй като водачът на листата Мартин Заимов най-вероятно ще се присъедини към тази формация. Председател на тяхната група ще е Димитър Бъчваров.  

   

 

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?