Десните партии биха спечелили изборите в Полша

Проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на вестник “Газета Виборча” показва, че ако днес в Полша бъдат проведени избори, те ще бъдат спечелени убедително от дясноцентристките партии, предаде Kafene.net. Либералната Гражданска платформа би получила 33% от вота и 180 места в Сейма, докато управляващата партия Право и справедливост ще има 23% и съответно 129 места. Както отбелязва вестникът, вече втори месец в управляващата коалиция, съставена от Право и справедливост, Самоотбрана и Лига на полските семейства, се водят вътрешни борби, които в крайна сметка ще доведат най-вероятно до предсрочни избори.

Очаква се, в тях Самоотбрана и Лига на полските семейства да се явят с обща листа и да спечелят около 10% от гласовете и 54 депутатски места.

Партията на бившите комунисти - Демократичната левица, ще може да разчита на 13% от гласовете и ще има 69 места в Сейма.

Сега партиите от управляващата коалиция и Гражданска платформа провеждат консултации за евентуален "конструктивен вот" на недоверие в правителството, който да доведе до смяна на премиера Ярослав Качински с друг представител на неговата партия. Самоотбрана и Лига на полските семейства изразиха готовност да останат в правителството, ако Качински бъде заменен с друг член на Право и справедливост. Президентът Лех Качински, който брат-близнак на министър-председателя, обаче заяви, че е по-вероятно да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

Междувременно в сряда правителствената криза се задълбочи, след като Ярослав Качински уволни вътрешния министър Януш Кажмарек.

 

Премиерът заяви пред репортери, че има подозрения, че чрез министъра е изтекла класифицирана информация и това е затруднило разследването на корупционен казус.

Той повтори, че предсрочните избори ще са неизбежен резултат от настъпилата криза в правителството.

 

Споделяне

Още от Свят