Децата ми да напуснат тази държава, не си заслужава да се живее тук

Децата ми да напуснат тази държава, не си заслужава да се живее тук

Отвличането и последвалите публикации в медиите, че е бил похитен заради дългове към криминалния свят, са съсипали бизнеса му, заяви в понеделник освободеният срещу огромен откуп бизнесмен Киро Киров. Той не е оптимист, че тези, които са го отвлекли, някога ще бъдат разкрити, а ден по-рано емоционално заяви пред Дарик радио, че България не е страна за живеене и посъветва децата си час по-скоро да я напуснат.

По същото време и дъщерята на другия отвлечен мъж много скоро след като Киров бе освободен – Вене Сотиров, публично призова тези, които държат баща ѝ, да го пуснат, защото той е болен и далеч от представите за богат човек.

Киро Киров и синът му Иван Киров дадоха в понеделник специална пресконференция, посветена на дните в плен, отношението на похитителите, предаването на откупа и финансовото състояние на бизнесмена след ударите върху него.

Киров: Абсурд е с инсценирано отвличане да лъжа кредиторите си

Според Киро Киров той наистина има дългове към банки и западни партньори и е абсурд да е инсценирал отвличането си, за да не плати задълженията, както е било написано в някои вестници. "Не може да кажеш на банките, че си платил откуп и затова не се издължаваш", каза Киров. Според него всичките му кредити са обезпечени.

Киров каза още, че от две неща се е страхувал, докато е бил в плен. Първото, дали синът му ще разбере, че е отвлечен, второто, да не би да види нещо, което не е за виждане, и което може да му струва живота.

Киро Киров разказа подробности за отвличането и дните в плен. Четирима души с качулки го вкарали в джип, който приличал на полицейски. Докато са го превозвали, сменили колата. Той се е опитал да избяга, още докато са го вкарвали в колата. Киров каза, че докато са го отвличали, похитителите си говорели по радиостанция и се обръщали един към друг с "колега”.

Настанили го в помещение, което било с големина 2 на 1.5 метра, но не било в апартамент. В единия ъгъл е имало химическа тоалетна, а в другия - печка духалка. Спал на дюшек. В помещението имало осветление.

Похитителите му веднага са го попитали дали разбира какво се случва с него. Питали са го и какви лекарства взима. На втората вечер поискал да му свалят белезниците, но не го послушали. Дори бил ударен. През цялото време е бил вързан за едната ръка с верига. Похитителите му давали храна и вода всеки ден.

Бизнесменът посочи, че докато е бил в плен, е написал три писма до сина си, като две от тях са стигнали до него. По думите му, на диктофон е трябвало да запише указания за сина си къде да търси пари.

В момента, в който го пуснали, похитителите му измили краката и ръцете с някаква течност и след това го преоблекли.

Синът му Иван Киров разказа как е оставил парите на специално обозначено място със светлоотразител на магистралата. Той е бил принуден, следвайки указанията на похитителите, да се разходи почти из цялата страна.

Два дни след предаването на откупа не е имал контакт с бандата и не е знаел дали тя ще освободи баща му. Той се е свързвал с нарочна сим-карта, която му била оставена на определено място. Кореспонденцията между похитителите и Киров – младши е била само чрез електронни съобщения от различни сим-карти.

Иван Киров разказа още, че се е срещал с Ангел Бончев и други минали по мъките на отвличането, за да получи от тях съвети.

Киро Киров заключи, че не е оптимист похитителите му някога да бъдат разкрити, защото това досега не се е случвало.

Ирина Сотирова: Грешна ви е информацията, момчета, нямаме пари

По същото време дъщерята на отвлечения в навечерието на Великден Вене Сотиров – Ирина - разпрати отворено писмо до похитителите на баща си с посланието: "Подвели са ви, нямаме пари". В него тя обяснява, че 64-годишният Вене е болен човек, страда от диабет и високо кръвно и няма няма да издържи на стреса. Тя призовава похитителите да му купят поне част от лекарствата, с които човекът се поддържа.

Ирина Сотирова мотивира писмото си с факта, че досега никой не е поискал да се свърже със семейството и тя разчита на медиите да осъществи връзка с похитителите.

В писмото се посочва още, че Вене Сотиров е бивш ръководител в кооперативната сфера, сега е пенсионер, който продължава да работи. В продължение на 32 години той е бил председател на "ВРК-Мургаш Кремиковци". Той не е бил и не е бизнесмен. За съжаление похитителите не правят разлика между ръководител и бизнесмен, пише Сотирова.

Кооперацията, която той ръководи в продължение на години, не е негова, тя е собственост на 400 член-кооператори, които имат дялово участие в нея, и от дейността ѝ получават годишен дивидент, отстъпки при пазаруване в магазините си и др. Имуществото е собственост на член-кооператорите, а имуществото на другата ни структура - "Мургаш-Кооп" АД, освен че е собственост на кооперацията, е и собственост на още 70 акционери.

Автомобилът, който ползва Вене Сотиров, също е собственост на Мургаш-Кооп" АД, не е личен, заявява дъщеря му.

"И аз, и Вене Сотиров сме ръководители на тези две структури. Ние сме назначени да ги управляваме след избор. Тоест, ние сме на изборни длъжности и нищо тук не е наша собственост. Получаваме за работата си заплати, които ни се определят съответно от общото събрание на акционерите на "Мургаш-Кооп" АД и с решение на Управителният съвет на кооперацията - "ВРК Мургаш Кремиковци", заявява Сотирова.

Тя посочва, че получава заплата 1440 лв., а баща ѝ в "Мургаш-Кооп" АД получава заплата 1779 лв.

Разликата между бизнесмен и ръководител е огромна. Но за съжаление, много хора не познават нашите структури и считат, че това е частен бизнес, се посочва в писмото.

Споделяне

Още от България