Очаквано

Деветгодишното дело за източване на ЦКБ завърши с оправдателни присъди

Точещото се 9 години дело за източване на пари от ЦКБ очаквано завърши във вторник с оправдателни присъди за всички подсъдими. Софийският градски съд (СГС) прие, че прокуратурата не е успяла да докаже злоупотребата с 387 милиона и 900 хиляди неденоминирани лева през 1995 г.

След като прочете решението си съдия Петя Крънчева заяви, че е тъжно това дело да приключи след деветгодишна сага. "За съжаление, трябваше да се сблъскате с тази сага, но истината възтържествува", обърна се Крънчева към подсъдимите, които близо час слушаха решението.

Тя представи и кратки мотиви, според които основните подсъдими Павел Тренев и Димитър Димитров не могат да бъдат привлечени под отговорност за длъжностно присвояване, тъй като нямат качество на длъжностни лица. Крънчева уточни и, че двамата не са имали фактическа власт върху парите, за които се претендира, че са присвоени.

"За да е налице това престъпление трябва да е безусловно доказано наличието на качеството на длъжностно лице. Парите да са се намирали в тяхна фактическа власт", добави зам-председателят на СГС.

Според обвинителния акт, използвайки ЦКБ, Тренев и Димитров са получили от април до май 1995 г. два превода от шест милиона долара от "Блонд инвестмънт корпорейшън", собственост на Майкъл Чорни и Джоузеф Карам. Майкъл Чорни превел парите на два транша от по 3 милиона долара на 28 април и на 3 май 1995 г. по сметка на Централна кооперативна банка в Сюис банк корпорейшън в Ню Йорк. Половината пари влезли в БЗПБ и фирми от кръга "Орион", установи разследването.

Павел Тренев бе задържан в София на 20 април 2001 г. след петгодишно издирване, включително и чрез Интерпол. Това стана по сигнал на фирма, която измамил, съобщиха тогава от СДВР. След задържането на Тренев му бе предявено обвинение по чл.203 от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване в особено големи размери, а след това и за измама на Чорни. Предвиденото в закона наказание е затвор от 10 до 30 години. Димитър Димитров - Шашмата бе екстрадиран от Венеция през декември 2000-та година.

Другите обвиняеми по делото за "милионите на Чорни" са пет длъжностни лица от ЦКБ - дилърът Траян Кършутски, директорът "Валутна наличност" в ЦКБ Ирина Михайлова, заместник-главният счетоводител Мария Димова, главният счетоводител Теменужка Галова и изпълнителният директор Георги Георгиев.

През лятото на миналата година обвиненията срещу Тренев и Димитров затова, че са измамили Майкъл Чорни, бяха прекратени заради изтекла абсолютна давност.

"Ще повоторя думите на съдия Крънчева - истината възтържествува, за съжаление процесът бе изключчително дълъг и мъчителен. Беше построен целия процес върху един изключително хаотичен обвинителен акт. Такова непознаване на закона е шокиращо, но травмата, която преживяха всички подсъдими", коментира служебният защитник на Павел Тренев – Сава Гиргинов.

"Моят клиент не знам дали ще се прибере. Аз никога не съм имал връзка с него. В един момент си помислих, че може да съм го намерил преди година и половина, когаято открих лице със същите имена в изборната ни секция в Чикаго. Но се оказа, че не бил той, а човек с абсолютно същите имена, което е странно, нали. Но човекът бил от Бургас и си живял някъде си, който адрес впоследствие се оказа и недействителен. Аз Тренев до момента не съм го виждал. Това, ктоето съм чувал за него до мистериозното му изчезване е, че той е съдействал в някъкв етап", каза още юристът.

Оправдателните присъди не са окончателни и могат да бъдат протестирани от прокуратурата в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?