Дежурни декламации в парламента за първата година на кабинета "Борисов 3"

Нинова отправи дежурните нападки на БСП към кабинета на ГЕРБ, сн. БГНЕС

В декларации по повод навършването на една година от началото на мандата на кабинета ″Борисов″ 3, управляващи и опозиция в парламента припомниха добре известните си тези, някои от които застъпват още от началото на месец май миналата година.  Очаквано БСП заяви, че е алтернатива на ГЕРБ, ДПС поиска отстраняване на националистите от властта, а ГЕРБ нападна президента Румен Радев за антиевропейските му изказвания, но оправда лидера на "Атака" Волен Сидеров, който защитава сходни тези, въпреки че е във властта. 

"Искам специално да подчертая, че колегата Волен Сидеров, който изрази позиция за ЕС и начина, по който трябва да се работи, той не е изразител на външната политика на правителството. Тук изразител на външна политика е президентът на страната. Той в някои от посланията си ясно позиционира страната ни на друга орбита. Тук нека да подчертаем неговото изказване на Нова година, когато нито за момент в своето обръщение към нацията, той не каза за председателство и силния и обединен ЕС", каза Цветанов.

Той допълни, че на вчерашната си пресконференция президентът Радев е говорил повече за предстоящото си посещение в Русия, отколкото за европредседателството.

Отново очаквано лидерът на БСП Корнелия Нинова защити държавния глава. В отговор тя каза от парламентарната трибуна, че ″агресията на управляващите″ е довела дотам, че са обвинили президента в държавна измяна.

Веднага след това тя се съсредоточи върху дейността на партията си. 

"За една година внесохме 31 законопроекта, които щяха да струват 1,6 млрд. лв. и ако ни бяхте чули, определени групи българи щяха да живеят по различен начин", каза Нинова.
Тя припомни, че БСП е можела да участва в това управление, но е предпочела да бъде опозиция и да предложи алтернатива. Нинова изтъкна, че за миналата година правителството е изхарчило извън бюджета 1.5 млрд. лв.

"Някой да го усети къде отива този милиард? Колкото и да твърдите, вие и политолози, че няма алтернатива - алтернатива има. Вие не я оценихте за тази една година. Остава да разчитаме на българските граждани, че те ще я оценят, когато му дойде времето", каза Нинова. 

След нея думата взе Мустафа Карадайъ (ДПС), който заяви, че правителството не е осъществило нито една от обещаните реформи.

Той за пореден път коментира, че ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията чрез коалиционния си партньор "Обединени патриоти".

"От първия ден предупредихме основния политически субект ГЕРБ за грешната формула на управление″, каза лидерът на ДПС.  Според него ″мантрата "Така пожела народът" отдавна е загубила  смисъла си и повторението ѝ няма да върне значението ѝ, тъй като изначално беше построена върху измамни тези″.

"Имаме налице сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с излишък на омраза и противопоставяне", обобщи той. 

Споделяне

Още от България