DHL с нов логистичен център на летището в София за 10 млн. евро

Новата автоматична машина ще обработва по 3000 пратки на час

DHL с нов логистичен център на летището в София за 10 млн. евро

Световната логистична индустрия DHL Express откри логистичен център, който е разположен в непосредствена близост до Терминал 2 на летище "София". Инвестицията в новата база възлиза на 10 млн. евро, съобщи изпълнителният директор на DHL за Централна и Източна Европа Джон Корниш.

Високотехнологична автоматична система ще обработва по 3000 пратки на час. Това заедно с увеличения оперативен прозорец на обслужване ще позволи доставките да се извършват по-бързо и по-сигурно, каза Румен Иванов, изпълнителен директор на българския офис на DHL.

Освен това, новият център е оборудван с последно поколение поточни линии, технологии за разчитане на баркодове, система за автоматична проверка на тегло и размери и рентгенови апарати, осигуряващи най-високо ниво на сигурност.

Новата сграда се простира на площ от над 10 000 кв. м и в нея ще работят над 300 служители. Проектът е реализиран в отговор на нарастващите обеми, които обработва компанията и към момента няма аналог в нашата страна.

Подобни автоматизирани системи за обработка на пратките се използват повече от 10 години и с днешна дата има в над 100 държави по света.

"Горди сме, че вече и у нас имаме първата автоматизирана система, която има потенциал да се превърне в един от най-големите разпределителни хъбове за куриерски доставки и карго в региона", каза Румен Иванов.

Най-големите подобни автоматизирани системи се намират в основните разпределителни хъбове на DHL в Лайпциг (Германия), Брюксел (Белгия), Ийст Мидландс (Англия), Бергамо (Италия), Синсинати (САЩ), Хонг Конг (Китай).

"Философията ни е да свързваме хората и да подобряваме живота им", каза Джон Корниш. Той разказа за пътя на компанията в България - от 1991 г., когато са открити първите две станции у нас със само двама служители. Днес DHL има 28 локации в цялата страна, в които работят 400 души. През последните три години офисите в Пловдив, Бургас, Монтана и Велико Търново бяха изцяло обновени.

В началото клиентите в България са били само международни компании. Днес те са малки и големи фирми, организации, публични компании, които се обслужват от 120 превозни средства.

Споделяне
Още от Бизнес

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?