"Ди Цайт": Немската външна политика е с погрешни очаквания към Русия

С връщането на Владимир Путин на президентския пост, ознаменуващо края на курса на Дмитрий Медведев към модернизация, Берлин започна да гледа по-трезво на Москва, посочва експертът по руска външна и вътрешна политика Щефан Майстер в статия, публикувана във в. "Ди Цайт". Неразбирането на германското ръководство за руските политически и икономически реалности доведе до появата на погрешни очаквания, отбелязва той.

"Първо, не бива да се хранят лъжливи илюзии относно руско-германското партньорство за модернизация. Путинската система, която стои на два стола – корупция и отсъствие на правова държава – се противопоставя на всеки опит за модернизация", пише Майстер.

Така Германия, която има активно икономическо сътрудничество с Русия и се опитва да подтикне своя партньор към политическа модернизация, иска да види Русия като правова държава. Русия е заинтересована основно от икономическите отношения. В Руският елит обаче преследва само краткосрочни цели, занимавайки се със собственото си обогатяване – доходите от износа на нефт и газ са огромни.

Фактът, че "Северен поток" е единственият крупен руско-германски проект, нагледно свидетелства за това, отбелязва изданието. Затова би било просто наивно Германия да очаква каквито и да е реформи в Русия и интеграцията на страната в Европа.

Германските политици, възприели с радост думите на Дмитрий Медведев за необходимостта от реформи, не можеха да повярват, че тандемът беше просто част от "системата Путин".

"Второ, Германия би трябвало открито да критикува всичко това, което сега се извършва в руския политически и икономически сектор. Иначе не може и да става дума за модернизация и демократизация. В крайна сметка, Русия зависи много повече от Европейския съюз, отколкото Европейският съюз от Русия, изтъква политическият експерт.

Според него единственият път към модернизация на страната минава през Европа, затова Германия не бива да приема "руските правила" нито в търговските отношения, нито в политиката.

Трето, пише Майстер, недоволството на немските политики от връщането на Владимир Путин в Кремъл се основава на погрешни очаквания. Путин както и преди си остава най- популярният политик в страната, нали именно на него руснаците дължат стабилността и същественото повишение на благосъстоянието им. Въпреки това обаче не бива да се забравя, че руското общество е "в движение"и в процес на поляризация. Популярността на Путин сред прогресивната част от руснаците намалява, стабилността се понижава.

Днес Русия е открита както никога по-рано в своята история. Степента на информираност сред руското общество е нараснала в пъти. Да се отвърнеш от Русия в такова преходно време означава да не си напълно ненаясно със случващото се. Водейки диалог както с руското общество, така и с руския елит, Германия може да постигне промяна. А диалог само с елита или само с опозицията не може да доведе до демократизация, както стана ясно и от политиката на западните страни в арабския свят, отбелязва "Ди Цайт".

Споделяне

Още от Свят