Диалогът между Цветанов и съдебната власт е "здравословен"

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик определи комуникацията между вътрешния министър Цветан Цветанов и съдебната власт като "приятелски дебат".

"Даже е здравословно, че министърът на вътрешните работи предизвиква съдебната система. И също така е здравословно и за съдебната система, че откликва и отговаря обратно. Това е здравословен дебат", заяви дипломатът пред бТВ в петък.

Той коментира, че "както в Щатите, така и в България има корумпирани съдии" и трябва да има установена система за справянето с тях. По думите му трябва и система, която да подбира най-квалифицираните кадри за съдии.

"Което се надявам да видя в бъдещето, а и чувам, че се надяват да видят и повечето българи, е да има предприети крачки за модернизирането и реформирането на съдебната система в страната", посочи посланик Уорлик.

Той коментира още, че има "истински усилия" и силна воля за борба с корупцията и организираната престъпност.

"И не е само правителството, а се отнася до всички в България, дори обикновените граждани по улиците, те искат да се справят с този проблем, всички. Няма да стане обаче за една нощ, а трябва продължаващи усилия както от страна на правителството, така и от отделните граждани в дългосрочен план", посочи още дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?