Дикме: Булгартабак бави изкупуването на тютюна

Спешно заседание на Надзорния съвет на Булгарбатак холдинг за началото на идната седмица поиска министър Мехмед Дикме. Това съобщиха от пресценъра на Министерството на земеделието и горите в сряда. В качеството си на член на съвета, той е поискал да се обсъди хода и финансовата обезпеченост на тазгодишната изкупна кампания на тютюн от дружествата на холдинга.

Едва 10 на сто от заявените количества тютюн реколта 2004 г. е изкупил държавния холдинг, притеснява се Дикме. За сравнение, частните фирми вече са реализирали над 75 на сто от договорените количества, посочи той. Поради забавянето на изкупната кампания на Булгартабак, земеделският министър ще предложи на Надзорния съвет холдингът да поеме гаранции за кредитите на дъщерните си дружества. Той ще поиска още за дружествата, които се приватизират, да бъде включена специална клауза, която да ги задължава да изкупуват цялото заявено количество тютюн.

За "Първомай БТ", за което към момента единствено е сключен приватизационен договор, такова задължение е заложено, заявиха от Булгартабак холдинг. Такива клаузи вероятно ще има за "Смолян БТ" и Харманли БТ, за които също е избран купувач, както за продаваните на 20 януари тютюнопреработвателни фабрики. Тогава е търгът за "Дупница БТ" (85.35%), "Дулово БТ" (99.98%) и "Исперих БТ" (85.90%). Ангажиментите по изкупната кампания би трябвало да се изпълнят, коментираха от холдинга. От там признаха обаче, че именно приватизацията е забавила изкупната кампания. В момента вървят ежегодните преговори с банките за финансовото обезпечаване на сделките.

Министър Дикме е поискал с колегите от Наздорния съвет - икономическия министър Лидия Шулева, вицепремиера Пламен Панайотов, финансовия министър Милен Велчев и зам.-министъра на икономиката Димитър Ивановски, да се обсъдят и заявките за квоти за тютюн от нова реколта, постъпили от дъщерните дружества на Булгартабак холдинг.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?