Димитри Иванов най-после получи "Черноризец Храбър"

Журналистът-писател Димитри Иванов успя да вземе на третия път голямата награда "Черноризец Храбър" на Съюза на издателите в България за цялостно творчество.

Това стана на традиционната церемония в Народния театър на 10 ноември вечерта, уважена от президента Георги Първанов и председателя на парламента Огнян Герджиков.

Предишните две години Димитри Иванов се размина с отличието, което бе присъдено първо на Валерия Велева (в."Труд"), а след това на публициста Ивайло Дичев.

Наградата е статуетка на Александър Стефанов и 10 000 лева. Отличието беше връчено от председателя на академията "Черноризец Храбър" Георги Лозанов на Теодора Пеева - главен редактор на вестник "Сега", за който Димитри Иванов работи в момента.

Иванов не присъства на церемонията, но Пеева прочете писмо от него, в което заявява, че приема наградата с малко гордост и много смирение.

Правителственият говорител Димитър Цонев прочете приветствие от премиера Симеон Сакскобургготски.

Другите двама номинирани журналисти в категорията за цялостно творчество бяха Георги Коритаров от радио Нова Европа и Йово Николов от в. "Капитал".

В категорията за публицистичен материал наградата получи Петьо Цеков от в. "Сега". Призът му бе връчен от Мира Баджева, предишен носител на отличието.

В раздел "Журналистическо разследване" беше отличена Алексения Димитрова от в."24 часа". Тя получи приза си от Валерия Велева, също предишен носител на приза.

Юлия Станева от в."Пари" е победител сред фотожурналистите. Тя получи наградата си от Слави Трифонов.

За фаворитите в отделните категории гласува 42-членна академия, оглавена от Георги Лозанов. Академията е разгледала 106 предложения тази година.

От 2005 -та наградите за журналистика ще имат нов формат, тъй като освен журналисти от печатните издания ще се състезават и колегите им от телевизиите и радиостанциите.

Споделяне

Още от България