Дипломацията не успя да разоръжи Саддам

Отношението на България към иракската криза е определено от заплахата от тероризма, за съжаление дипломатическите усилия на международната общност за разоръжаването на Ирак без война не доведоха до желания резултат. Така премиерът Симеон Сакскобургготски обясни българската позиция по кризата пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/. След двукратно отлагане, днес българският министър-председател произнесе реч пред депутатите от ПАСЕ.

Българският премиер посочи, че след приключването на военните действия в Ирак трябва да се положат всички усилия, за да бъдат изградени демократични институции, да се запази териториалната цялост на Ирак, да се отменят санкциите срещу страната, което ще възстанови нормалните условия за живот на изстрадалия иракски народ.

Наш дълг като европейци е да отговорим на новите предизвикателства, породени, от една страна от глобализацията и от друга - от растящата заплаха на международния тероризъм. Нека не забравяме, че нашите различия са нашата сила, ако признаваме, че обща е нашата цел, каза още премиерът.

Симеон специално заяви привързаност към европейски проект, когото нарече "тази голяма идея, която ни обединява".

Кореспондентът на в.Сега съобщи пред Дарик радио, че след речта на премиера и въпросите към него, депутатите и страните, които защитават твърдите действия в Ирак, са изпаднали в малцинство, след като е започнало гласуването на резолюция на съвета на Европа с твърда антивоенна насоченост. Отхвърлени са предложенията на българската делегация за поправки в острата резолюция

В словото си пред ПАСЕ премиерът изтъкна българския етнически модел, както и примерите в историята на българския народ и държава за толерантност към малцинствата, като спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Симеон се спря и на усилията на сегашното управление да продължи реформите в съответствие с европейските принципи, особено в съдебната система и администрацията, борбата с корупцията, либерализирането на частния сектор.

Премиерът посочи още, че България се е утвърдила като фактор на стабилността и сигурността в района на Югоизточна Европа.

Симеон приветства и официалното приемане на Сърбия и Черна гора като пълноправен член на Съвета на Европа, церемонията за което се проведе днес.

В рамките на посещението си в ПАСЕ, Симеон се срещна с президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович. След срещата, която бе на четири очи, Марович заяви, че двамата са решили да работят в най-тясно сътрудничество за подобряване на имиджа на Балканския регион. Сакскобургготски и Марович обсъдили и изграждането на коридор №10, както и за опита на България за затягането на граничния режим след падането на Шенгенските ограничения на ЕС за нашата страна.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?