Директорите на болници може да участват в договарянето с касата

Директорите на болници може да участват в договарянето с касата

Кабинетът обмисля възможността директорите на болниците да участват при договарянето със Здравната каса. Това стана ясно в сряда след среща на премиера Сергей Станишев с управителите на големите здравни заведения у нас.

В момента договарянето на здравния договор се води между Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и съсловните организации на лекарите и стоматолозите, но идеята за разширени преговори се обсъжда от доста време. Тази година касата и лекарите не се разбраха и в сила остана старият рамков договор.

Директорите на болниците искат да участват при договарянето на Националния рамков договор (НРД) и ще участват, каза здравният министър проф. Радослав Гайдарски пред журналисти след разговора. По думите му всички директори са споделили притесненията си от факта, че само Българският лекарски съюз преговаря с НЗОК и настояват да бъдат включени в договорния процес.

Той обаче не уточни кога и как точно може да стане това.

Изказването на Гайдарски идва няколко дни, след като парламентът отхвърли вота за недоверие срещу правителството, поискан от опозицията заради кризата в здравеопазването. По време на обсъждането миналата сряда както министър-председателят, така и здравният министър открито атакуваха БЛС, който според тях не е “съсловна организация, която да се грижи за квалификацията на лекарите”, а “стопански субект”.

Преди седмица червените внесоха законопроект, с който се отменя и задължителното членство в съсловната организация.

Директорът на правителствена болница д-р Любомир Спасов заяви, че по време на обсъждането шефовете на лечебните заведения са били единодушни, че болниците трябва да участват пряко в договарянето с НЗОК.

Според управителя на спешния институт “Пирогов” д-р Спас Спасков трябва да се намери по-балансиран подход в договарянето с касата. Той коментира пред Mediapool, че е логично преговорите да се водят от изпълнителите на медицински услуги, а не от трети лица, както е в момента.

От друга страна обаче не е добре договарянето да се прави от директорите на болниците, тъй като ръководителите на големите държавни и общински болници се назначават от държавата, а НЗОК също е държавна структура, обясни той.

Освен договарянето на срещата са били обсъдени и “горещите” въпроси за реформата в здравеопазването, по които в тройната коалиция все още няма консенсус – за демонополизацията на НЗОК, за официалното регламентиране на доплащането, както и дали да има увеличение на здравната вноска.

Директорите на болници се изказаха по тези въпроси с “умерена пъстрота”, каза Спасков. Той допълни, че по време на срещата премиерът предимно е “изслушвал” шефовете на лечебни заведения, а не е коментирал техните предложения.

Директорът на Александровска болница доц. Асен Златев посочи, че през следващите две-три години здравната вноска не трябва да се увеличава. За да се увеличи вноската трябва първо трябва да се повишат доходите на гражданите, допълни той. Подобно мнение изрази и шефът на правителствена болница.

По думите на Спасов директорите на болниците не са били единодушни за доплащането в сектора. Мисля, че на този етап екстрите в здравеопазването ще се доплащат, а по-късно ще се въведат и други форми за доплащане, обясни той.

На срещата е била дискутирана и Националната здравна карта, която правителството разработва в момента.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?