Дисни отхвърли офертата за изкупуване на Комкаст

Съветът на директорите на компанията Уолт Дисни единодушно отхвърли офертата за изкупуване от страна на най-големия американски кабелен телевизионен оператор Комкаст с мотива, че тя е твърде ниска, предадоха световните агенции, като цитират съобщение на компанията Дисни от вчера.

В същото време от Уолт Дисни ко. обявиха, че остават отворени към една по-добра оферта. Освен това, Съветът на директорите изрази подкрепа за председателя и главен изпълнителен директор на Уолт Дисни Ко. Майкъл Айзнър и за неговата стратегия.

В цитираното от агенциите съобщение на компанията Дисни се посочва, че с офертата на Комкаст за замяна на 0,78 акции на кабелния оператор за една нейна акция стойността на Уолт Дисни ко. е занижена с поне 6,6 млрд. долара по цени от закриването в деня, преди да бъде направена офертата на Комкаст.

Миналата сряда Комкаст направи оферта за изкупуване на Уолт Дисни ко. на обща стойност 66 млрд. долара, като 12 млрд. долара от сумата представляват задължения на Дисни, които тя предложи да поеме. В продължение на три сесии на Уолстрийт акциите на Уолт Дисни ко. поскъпнаха с повече от 13 процента, като при затварянето в петък цената им бе 27,20 долара/акция.

По този начин в края на миналата седмица стойността на компанията Уолт Дисни бе значително по-висока, отколкото в направената от Комкаст оферта. В същото време акциите на кабелния оператор не спряха да поевтиняват, като за три дни цената им спадна с над 10 на сто.

В цитирано от световните агенции съобщение на Комкаст от вчера се посочва, че направената в нейната оферта оценка на стойността на Дисни е точна и се базира на прогнозите на Уолт Дисни ко. и на нейните резултати за дълъг период от време.

Миналата седмица от ръководството на Уолт Дисни ко. обявиха, че очакват през тази година печалбите на акция да нараснат с повече от 30 процента, както и че прогнозират до 2007 г. те да продължат да се увеличават с двуцифрени числа.

Уолт Дисни ко. и Комкаст заедно имаха приходи в размер на 45 млрд. долара за 2003 г. Ако двете компании се слеят, новата компания би изпреварила по този показател Тайм Уорнър, който имаше приходи от 39,6 млрд. долара за миналата година.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес