ВСС реши да образува

Дисциплинарно дело срещу съдията, вечерял октопод с Марио Николов

Дисциплинарно дело срещу съдията, вечерял октопод с Марио Николов

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да образува в четвъртък дисциплинарно производство срещу върховния съдия Петър Стоянов заради тайната му вечеря с подсъдимия по делото САПАРД Марио Николов.

За членове на дисциплинарния състав са избрани Галина Карагьозова, Светла Петкова и Ясен Тодоров. Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Стоянов, който е и бивш член на ВСС, е на 7 члена на съвета.

В петък "Капитал" публикува снимка от вечерята на Марио Николов и съдията от Върховния административен съд, направена ден по-рано в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези". Основното ястие в менюто е било октопод, който бил полят от двамата с бяло вино.

Проблемът в срещата на съдията с подсъдимия се задълбочава от факта, че в края на миналата година Петър Стоянов е бил докладчик по дело на фирмата, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Въпросната фирма "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата, свързана с брата на сътрапезника си, обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд - София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

Потърсен за коментар от "Капитал", Петър Стоянов първо казва, че не познава Марио Николов освен от медиите. После признава, че все пак познава Николов с многозначителното уточнение: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

Съдия Петър Стоянов стана един от примерите за безпринципните решения на Висшия съдебен съвет за командироване на магистрати. Той беше член на предишния състав на кадровия орган на съдебната власт и след изтичането на мандата трябваше да се върне като съдия във Военно-апелативния съд. Съдия Петър Стоянов обаче не се върна там, а бе командирован като съдия във Върховния административен съд въпреки липсата на опит в административното право.

В четвъртък ВСС отложи разглеждането на предложението за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд - намаляване на заплатата с 25 %. Причината е постъпила молба от съдия Тодорова, защото същия ден тя има да разглежда дела, по които е докладчик.

Споделяне

Още по темата

Още от България