ДКЕВР и "Булгаргаз" се споразумяха за 33% по-евтин газ

ДКЕВР и "Булгаргаз" се споразумяха за 33% по-евтин газ

Цената на природния газ да бъде намалена с 33.14% от 1 юли. Това предлага в доклад работна група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената ще стане 365.03 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Намалението спрямо второто тримесечие на годината е от 180.94 лв. за 1000 куб. м.

Такова намаление са предложили и от "Булгаргаз" на ДКЕВР в началото на месеца. Това е най-голямото предложено досега понижение на цените на газа у нас за едно тримесечие спрямо предходното. Предишните изчисления на газовото дружество бяха за поевтиняване с 29.92 на сто. При тези калкулации бяха пресметнати и тарифите, по които топлофикациите ще продават топло и електроенергията си.

Въпреки по-голямото намаление на цената на синьото гориво, няма да се преизчисляват отново определените в проектодоклада цени на парното от 1 юли, потвърди по-късно през деня председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обявените преди седмица намерения на регулатора да остави резерв от 10 на сто в цените на топлофикациите.

Според регулаторния шеф това се прави, за да няма повишение на цената на топлоенергията през октомври, когато прогнозните разчети на "Булгаргаз" сочат поскъпване на газа до 385 лв. за 1000 куб. м.   

В определената от комисията предварителна цена се включва и утвърдената вече цена за пренос на природен газ през газопреносната мрежа от 19.73 лв. на 1000 куб. м.

Посочената цена е пределната за природния газ при продажба от обществения доставчик "Булгаргаз" на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа.

Пределната предварителна цена на газа при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на "Булгаргаз", е 372.75 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Предложените цени ще бъдат представени и разгледани от ДКЕВР и ръководството на "Булгаргаз" на 23 юни на открито заседание на регулатора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес