ДКЕВР оряза драстично цените на слънчеви и вятърни централи

ДКЕВР оряза драстично цените на слънчеви и вятърни централи

Преференциалните цени за изкупуване на произведената от малките слънчеви и вятърни централи електроенергия с мощност до 10 МВ бяха драстично орязани от държавния енергиен регулатор във вторник. Потърпевши, но в значително по-малка степен, от решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са и водните електрически централи.

 

На фотоволтаичните централи цените от 1 юли 2014 г. са намалени средно с 28 на сто, на вятърните централи – с 22%, а на ВЕЦ-овете – с около 5%.

 

Съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса и биоразградими продукти, съобщават от регулатора.

 

Решението на ДКЕВР не се отнася за малките възобновяеми енергийни мощности като вятър и слънце до 200 киловолта, както и вода и биомаса до 1500 КВт. От комисията посочват, че са взели решението си "след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи".

 

Прието е и предложението на Електроенергийния системен оператор през следващите 12 месеца да не се присъединяват нови производствени възобновяеми мощности, тъй като страната ни е преизпълнила ангажимента си към Европейския съюз за дял на възобновяемите източници в потреблението на страната. Според данните на Националния статистически институт делът на екоенергията от консумацията на България през 2012 г. е бил 16.4 на сто при поставена цел от 10.72 на сто.

 

По данни на комисията към 1 януари 2014 г. у нас са инсталиране 1702 МВ слънчеви и вятърни централи, от които над 1000 МВ се падат на фотоволтаиците. В същото време България изостава от националния си ВЕИ-план относно централите на биомаса и вода, където предвид липсата на инвестиционен интерес се очертава недостиг съответно на 64 и 74 МВ до 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес