ДКЕВР оряза исканото поскъпване на газа до 1,75 на сто

ДКЕВР оряза исканото поскъпване на газа до 1,75 на сто

Цената на природния газ да се увеличи от октомври с 1,75 на сто, вместо с исканите от “Булгаргаз” 6,57 на сто, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от там в четвъртък. Докладът на регулатора относно заявлението на газовата компания за поскъпване на природния газ при продажба на обществени снабдители и непривилигировани потребители за четвъртото тримесечие на годината ще бъде обсъдено идния вторник.

“Булгаргаз”  иска увеличение на цената с 19,92 лв. на 1000 куб. м. Мотивите са поскъпването на природния газ на международните пазари и очакваното потребление на природен газ. 
След анализ на данните и прогнозите за потребление, представени от “Булгаргаз“, ДКЕВР е склонна да разреши повишение на цената на синьото гориво с 5,29 лв., което е 1,75 на сто от сегашната стойност. Така природният газ ще се продава на топлофикации и предприятия за 308,24 лв./1000 куб. м без ДДС, вместо досегашните 302,95 лв. Цената при продажба от “Булгаргаз” е образувана с действащата към момента цена за пренос по газопреносната мрежа – 19,73 лв./1000 куб. м без ДДС.

Ако предложената актуализация бъде приета, не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на парното, коментира проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР. Той припомни, че разходите на топлофикационните дружества бяха актуализирани през юли съобразно цената на природния газ за съответното тримесечие.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?