До 2 седмици Скопие решава ще екстрадира ли Миронов

До две седмици ще стане ясно дали банкерът Иван Миронов ще бъде върнат в България, каза българският посланик в Македония Александър Йорданов. По думите му посолството ни имало неофициална информация, че основният съд в Скопие е взел решение за екстрадирането на банкера. По думите на Йорданов информацията за това е достоверна, но се очаква да бъде потвърдена писмено от македонската страна, както предвижда дипломатическата практика. "Можем да очакваме в следващите 15 дни адвокатите на Миронов да обжалват пред апелативния съд", заяви Йорданов. По думите му чак след това щяло да стане ясно кога банкерът ще бъде върнат у нас.

Македонската преса днес даде противоречива информация за екстрадирането на Миронов. Според македонския в. "Дневник" документите за екстрадирането му, предоставени от българските власти, не изпълняват всички условия за взетото от съда в Скопие решение той да бъде предаден на България. Изданието се позовава на източници от съда.

Вестникът пише, че според действащите европейски конвенции и македонското законодателство, за да се екстрадира определено лице в друга държава, е необходимо съдебно решение, че лицето е извършило престъпление или решение за арест, взето от съда на другата държава.

"Дневник" посочва, че в случая с банкера Миронов България не е представила съдебно решение, а е приложила само писмен акт от българската прокуратура. "Дневник" уточнява, че заради това македонският съдия-следовател, водещ случая, се обявил против екстрадирането. Миронов не е осъден, той е обвиняем за източването на "Балканбанк".

Български дипломатически източници коментираха за Мediapool, че за да бъде екстрадирано едно лице, не е необходимо да има само влязло в сила съдебно решение, но и достатъчно доказателства и данни, че е извършено престъпление. Източниците уточниха, че това гласи българското законодателство, което е съобразено с международното.

Изданието на управляващите социалисти "Утрински весник" информира вчера, че наказателен състав на основния съд в Скопие е взел решение, с което се потвърждава, че са изпълнени всички условия за екстрадирането на Миронов в България. Решението, което още не е влязло в сила, е взето, след като било дадено положително становище от страна на прокуратурата. Вестникът посочва, че решението е в съответствие със законодателството и международните конвенции.

Според в. "Дневник", който се позовава на неофициални източници, случаят има политически фон и македонският съд бил под натиск от изпълнителната власт, и по-специално от Министерството на правосъдието, което през цялото време настоявало за арест и екстрадиране на българския банкер.

В началото на 2002 година Миронов, който е американски гражданин, бе обвинен за неправомерно отпуснати кредити от Балканбанк в размер на 200 милиона нови лева. Той избяга от България през 1995 година и последните години беше издирван от Интерпол.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?