Номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски:

До 2020 г. трудно ще достигнем средноевропейски доходи

До 2020 г. трудно ще достигнем средноевропейски доходи

Доходите на българите няма да приближат средните за Европейския съюз до края на новия мандат, нито дори и на следващия. Това прогнозира номинирания за бъдещ премиер на страната от БСП Пламен Орешарски.

 "Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно отколкото ни се иска, да вървим напред",посочи той.

Орешарски гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи. 

БСП вече лансираха, че ако се върнат на власт ще премахнат плоския данък, който въведоха и ще обложат с по-висок данък богатите.

Орешарски беше уклончив за бъдещето на АЕЦ "Белене". Той посочи, че са нужни разчети дали това е икономически изгодно. В същото време БСП заяви, че ако спечели мандат отново ще върнат въпроса за строежа на втората централа в дневен ред. "Беше хубаво централата да бъде построена още в 90-те години или в началото на този век, но колкото повече се бави - толкова по-скъпа става", допълни още бившия финансов министър от тройната коалиция. 

Той отрече обвиненията, че тройната коалиция е пренебрегвала сигналите за настъпваща криза и не е предупредила бизнеса. Орешарски заяви, че първата антикризисна програма е била съставена още през октомври 2008 година и в нея е записано да се направи капитализацията на Българската банка за развитие(ББР). 

Кризата започна от банковия сектор в САЩ и нашите прогнози бяха, че ще има трудности с ликвидността и ограничаването на достъпа до кредитите. Именно по тази причина правителството на тройната коалиция е започна с повишаването на ликвидността на ББР, като инструмент да кредитира малкия и среден бизнес, каза Орешарски

Дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСПОрешарски декларира,че няма да стане член на партията и ще остане експерт. Финансистът коментира, че е готов да управлява страната, но уточни, че на този етап има само съгласието на Сергей Станишев, не на цялата БСП. Другото условие е партията да получи и доверието на хората на 12 май. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?