До 6 години затвор за хакери предлага БСП-депутат

Затвор между една и две години или глоба от 2000 до 3000 лева за хакери предвижда проектозакон за промени в Наказателния кодекс. Ако промяната на компютърни програми или данни е с цел имотна облага, се предвижда лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лева, каза вносителят на проекта Михаил Миков, депутат от БСП.

Разпространителите на компютърни вируси ще се глобяват до 3000 лева.

Ако чрез проникването в чужд компютър се повреди или унищожи чуждо имущество, предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до 10 000 лева.

За разпространителите на детска порнография чрез компютърна система, наказанието е лишаване от свобода от една до три години. Същото е наказанието за производителите и преносителите на детска порнография.

В поправките на Наказателния кодекс, които Миков внася днес вд деловодството на парламента, са вписани и санкции за фалшификаторите на новата европейска валута - евро. За изготвянето на неистински или преправянето на истински парични знаци, деноминирани в евро, проектът предвижда затвор до 5 години. Ще се криминализира и присвояване на средства от европейски фондове.

Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?