До дни България започва туристическата си реклама на чуждите пазари

Без организирани обиколки по баровете в морските курорти този сезон

Николина Ангелкова, сн. БГНЕС

До десет дни България ще започне да рекламира туризма си на целевите чужди пазари, заяви ресорният министър Николина Ангелкова пред парламентарната комисия по туризъм в сряда.

По думите ѝ не са спирали разговорите с Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни, Франция, Белгия за рестарт на полетите от 15 юни, за да се възобновят туристическите пътувания от тези държави към  нашата. Разговаря се и с представители на израелския и руския пазар, но за  последния всичко зависи от отварянето на границите и разрешаването на руските граждани да пътуват извън страната.

Ангелкова посочи като ключова част от работата на ведомството ѝ организирането на възможностите за чартъри за организиран туризъм.

Тя отговори на редица въпроси на депутатите и от тях стана ясно, че атракционните обиколки по баровете, организирани от някои морски курорти, тази година ще бъдат забранени, заради разпространението на коронавируса. Предстои "Слънчев бряг" да изготви съответните указания в тази връзка, обясни министърът пред журналисти по-късно.

Все още се подготвят указанията за работа на ресторантите и в закритата им част от 1 юни, но се очаква те да са сходни на тези за терасите. Пред финализиране са и изискванията за работа на барове и дискотеки от 15 юни. Датата на отварянето на тези заведения е избрана заради очакванията тогава да тръгне организираният туризъм и чартърите от други държави, посочи Ангелкова.

Тя коментира и решението за намаляване на спасителите и да са по един на пост, срещу което се обявиха от Българския червен кръст, като обясни, че нямало да се допусне поставянет опод риск на туристите.

Ако се наложело да има по един спасител, това щяло да е през юни или септември, когато се очакват по-малко посетители на плажа. Задължително обаче щяло да има допълнителен спасител, който да може да реагира и евентуално при необходимост да замени колегата си. Предстои на страницата на ведомството да бъдат публикувани конкретни указания, съгласувани с БЧК, как да се изпълнява тази законова разпоредба, каза Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес