До месец ще са готови документите за кандидатстване по оперативните програми

До месец ще са готови документите за кандидатстване по оперативните програми

Процедурите за кандидатстване по част от оперативните програми ще бъдат обявени преди Брюксел да одобри документите, съобщи във вторник министърът на финансите Пламен Орешарски. Той участва в дискусия за проблемите на българската икономика, организирана от Атлантическия клуб.

Според предварителния график на финансовото ведомство, в края на април ще се отпечатат първите наръчници за кандидатстване по проекти от кофхезионния и структурните фондове, както и от програмите за развитие на селското стопанство. В началото на май ще се обявят и първите търгове по програмите.

Идеята на правителството е докато се съгласуват оперативните програми от Брюксел, да започне да тече и процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП), където минималният срок за избор на изпълнител е поне три месеца.

Крайният срок за одобрение на всички оперативни програми е началото на юли, каза заместник- министърът на регионалното развитие Искра Михайлова. Тя уточни, че оперативната програма (ОП) “Регионално развитие” е изпратена за последно съгласуване с Европейската комисия на 6 март. Срокът за одобрение на оперативните програми е 4 месеца, а за националната референтна рамка е  3 месеца, уточни заместник-министър Михайлова.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) планира да проведе първата неофициална среща с мониторинговия комитет по ОП “Регионално развитие” на 22 март. Михайлова уточни, че докато оперативните програми не се приемат от Брюксел, срещите с мониторинговите комитети, които ще наблюдават усвояването на средствата по тях, се считат за неформални.

Комитетите са формирани още през 2006 г. и в тях са включени представители на местните власти, бизнеса, социални партньори и изпълнителната власт, каза Искра Михайлова. Това е органът, който ще одобри критериите, по които ще се  кандидатства за средства от програмите, апликационните форми и наръчниците с процедурите и правилата, по които ще се усвояват парите.

На първата среща ще се обсъдят документите и ще се нанесат последните забележки на Европейската комисия по тях, коментира заместник-министърът на регионалното развитие. Месец по-късно – през април, ще има втора среща с мониторинговия комитет по ОП “Регионално развитие”, за да се приеме окончателният вариант на документите. Одобреният наръчник, правила и апликационни форми ще се отпечатат веднага и ще са факт още в края на април, поясни Михайлова.

Министър Орешарски каза, че до края на март ще се проведат срещите с мониторниговите  комитети по всички оперативни програми и до края на април част от тях ще са с одобрени документи за кандидатстване.

Апликационната форма за кандидатстване по “Регионално развитие” е най-малкият проект на общините. Важно е те да кандидатстват с напълно завършени технически проекти, включително и с приключили отчуждителни процедури на терени, където се предвижда той да бъде изграден, уточни Михайлова.

В средата на миналата година бях песимист, че ще успеем да се справим с усвояването на предвидените безвъзмездни средства от европейските фондове, коментира министър Орешарски. Работата на администрацията в последните месеци обаче му давала надежда, че страната ни може да се справи.

Според него страните членки на ЕС, които не се справят много успешно с оперативните програми, усвояват около 50 на сто от планираните средства по тях. През следващите 9 години България има да реализира по проекти обща сума около 12-13 млрд.евро. В тази сума влизат средствата по предприсъединетелните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, които ще се усвояват до края на 2010 г. и парите от европейските фондове, предвидени по националната референтна рамка 2007 – 2013 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?