До седмица подписваме конвенцията за Бургас-Вльора

До седмица подписваме конвенцията за Бургас-Вльора

Конвенцията за изграждането на петролопровода Бургас – Вльора ще бъде подписан от министри на България, Албания и Македония до края на януари, съобщиха в сряда за Mediapool източници от Скопие.

Македония е страна депозитар по конвенцията – т.е. оригиналът на документа ще се съхранява там и по тази причина конвенцията между трите държави ще се подпише в Скопие.

Експерти потвърдиха пред Mediapool, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е изпратил официално писмо, че е получил мандат от премиера Сергей Станишев и е готов да подпише документа до края на януари. Очаква се потвърждение и от албанската страна, за да се определи окончателната дата.

Документът регламентира отношенията на трите държави, през които ще мине петролната тръба и проектната компания АМБО за бъдещата експлоатация на съоръжението. След подписването на конвенцията между трите държави тя ще влезе за одобрение в парламентите н а България, Албания и Македония.

Срещи по реализацията на нефтената тръба от пристанището в Бургас до албанския порт Вльора започват утре във Вашингтон. В четвъртък ще се обсъждат техническите параметри на съоръжението, а в петък ще се срещнат потенциалните инвеститори в нефтопровода.

В края на седмицата ще продължат преговорите и по другия проект за изграждане на петролопровод през България – Бургас-Александруполис, в който ще участват България, Русия и Гърция.

По информация на Mediapool, разговорите в Москва не са допринесли съществено за решаване на споровете между България и Русия.

Руските компании продължават да настояват за пълен контрол върху входната инфраструктура – както върху собствеността на съоръжението, така и върху петрола, който ще се транзитира през терминала.

От своя страна българските експерти не отстъпват позицията си, че има решение на кабинета за обща входна инфраструктура на двете нефтени тръби и не е възможно да се създават условия за неравнопоставеност между инвеститорите.

Според специалистите, проблем е и фактът, че Русия не е подписала европейската енергийна харта.  

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?